Padurea Letea

Padurea Letea este cea mai veche rezervatie naturala din Romania, fiind singurul loc din Europa in care se intalnesc liane. A primit acest statut inca din anul 1938. De asemenea, este si cea mai nordica padure subtropicala din Europa. Padurea Letea incepe din zona de nord a satului Letea, intinzandu-se pe circa 3200 de hectare, adapostind aproximativ 3500 de specii de plante si animale.

Ascunsa in inima Deltei, protejata de mii de hectare de stuf, canale incalcite si drumuri acoperite de nisip, Padurea Letea se numara printre minunile naturii. Are o flora si fauna bogata: aici traiesc diverse specii rare si pe cale de disparitie, inclusiv specii endemice, intalnite numai aici, cum ar fi Vinetelele (Centaurea pontica). Mai mult de atat, aici traiesc peste 1500 de specii de pasari, cum ar fi codalbul (Haliaeetus albicilla), serparul (Circaetus gallicus), acvila de stepa (Aquila rapax), gaia neagra (Milvus migrans), raritati erpetologice, cum ar fi soparla de nisip (Eremias arguta) sau vipera de stepa (Vipora renardi).


Letea este o padure de stejari brumarii, dar include si frasini, tei si plopi. „Este singurul loc din Europa in care se intalnesc liane. Plantele exotice de aici au aparut datorita semintelor aduse din Africa de pasarile migratoare.”, explica agentul ecolog Florin Papadatu.

Padurea este imprejmuita de un gard simbolic. La intrare, caii, curiosi ridica atenti capetele pentru a inspecta oamenii: „Aici asa e regula, orice cade, copac, creanga, raman asa, neatins de nimeni, totul e natural. O caracteristica a peisajului este data de modul straniu in care s-au dezvoltat arborii din aceasta padure. Trunchiurile lor sunt aplecate inspre apa, noduroase si contorsionate. Letea este supusa unui regim de ocrotire, pe considerentul existentei unor specii de plante rare, cum ar fi vita salbatica, liana, plante de origine mediteraneana, care dau padurii un caracter tropical. Liana atinge aici limita cea mai nordica de raspandire din Europa“, spune ghidul Florin Papadatu.

Din loc in loc sunt amenajate popasuri, cu bancute de lemn, unde poti sa te odihnesti. De asemenea, exista o fantana cu cumpana, cu apa buna de izvor.

E ceva fenomenal. Am fost in amontele Dunarii, sus de tot, in Padurea Neagra, dar aici e mult mai spectaculos, probabil si datorita nisipului si lianelor. Este o raritate mondiala.”, spune Jan Mosler.

La Padurea Letea se ajunge din Tulcea pe bratul Sulina si prin canalul Magearu. De la Sulina, la Letea se poate veni atat pe apa, cat si pe uscat, in jumatate de ora. Intrucat Padurea Letea este zona strict protejata, accesul se face numai cu un insotitor.

Un colt de rai ascuns in inima Deltei, Padurea Letea dezvaluie una dintre bogatiile turistice ale Romaniei, pe care e necesar sa o promovam pretutindeni.

Autor: Andreea Stefania Susala

Leave a Reply