Padurile de fag din Romania

au intrat in Patrimoniul UNESCO

Din 7 iulie 2017, pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO se gasesc si padurile virgine de fag din Romania de la Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beusnita, Domogled-Valea Cernei (Caras Severin), Masivul Cozia, Lotrisor (Valcea), Codrul secular Sinca (Brasov), Codrul secular Slatioara (Suceava), Grosii Tiblesului, Strambu Baiut (Maramures).

Padurile virgine sunt ultimele ecosisteme forestiere in care natura supravietuieste in forma sa pura, fara a fi afectata de interventia omului. In padurea virgina traiesc arbori de toate varstele, iar sub coroanele gigantilor de peste 500 de ani misuna peste 10.000 de specii de animale, toate intr-o stransa legatura fireasca.


Muntii Carpati adapostesc ultimele mari paduri primitive de fag din Europa. Incepand cu sfarsitul ultimei Ere Glaciare, aceste paduri s-au dezvoltat netulburate. Arbori ce au ajuns si la peste 50 de metri inaltime domina peisajul acestor paduri. Rasi, lupi si ursi populeaza inca acest areal salbatic, iar specii pe cale de disparitie ale florei si faunei si-au conservat in Carpati diversitatea genetica.

Padurile virgine din Sinca, din judetul Brasov, au o suprafata de aproximativ de 350 hectare. In padurea de la Sinca se afla si ce mai inalt brad din Romania care are 62,5 metri si peste 300 de ani. Unicitatea padurilor virgine din Romania, cum este si cea de la Sinca Veche, consta in faptul ca ele sunt un amestec de fag, brad si molid. Acest lucru nu se intalneste in alte zone ale Europei, unde padurile virgine sunt preponderent doar de molid.

Alaturi de padurile din Romania, in patrimoniul UNESCO au mai fost incluse si paduri situate tot in Muntii Carpati in alte tari europene.

Surse: WWF Romania, Agerpres, Adevarul

Leave a Reply