Parcul National Bucegi

Situat in partea estica a Carpatilor Meridionali si cuprinzand intregul masiv Bucegi, Parcul National Bucegi se dezvolta in fata privitorului ca un amfiteatru cu deschidere sudica si delimitat de abrupturi ce depasesc frecvent 1000 m. Cu o limita vestica de natura structural-tectonica si morfohidrografica iar in sud cu Valea Brateiului si Saua Bucsa ce despart Bucegii de Masivul Leaota, la nord impunator printr-un abrupt tectono-structural (front de cueste), fragmentat de vai glaciare, care domina cu 1200 – 1400 m Culoarul Rasnovului si Clabucetele Predealului iar catre est Culoarul Prahovei formeaza limita cea mai bine definita si cel mai impresionant abrupt tectonoeroziv din Romania (Abruptul Prahovean), care are denivelari de 1000-1500 m si este fragamentat de numeroase vai sau torenti fluvionivali, cu izvoare si cascade.

Fizionomia Masivului Bucegi tradeaza structura si litologia ca elemente de baza in individualizarea sa teritoriala. Nordul geografic principal il constituie Vf. Omu (2505 m) ce corespunde unei zone in care conglomeratele includ in masa lor blocuri de roci cristaline si calcare. Din acest varf se desprind doua linii de relief cvasigeometrizate cu aliniamente de varfuri: varfurile din est delimiteaza Abruptul Prahovean (Costila 2498 m, Caraiman 2384m, Jepii Mici 2143m, Jepii Mari 2072m, Piatra Arsa 2001 m, Furnica 2103m, Varful cu Dor 2030m si Vanturis 1851m) iar cele din vest Abruptul Branean (Doamnele 2181m, Tataru 1998m, Lucacila 1895m).

Resursele de apa ale Masivului Bucegi confirma influenta pe care o are etajarea bioclimatica, structura si litologia. Principalele artere hidrografice sunt Ialomita care formeaza un bazin simetric si Prahova care prin afluentii sai detine suprafata cea mai mare din Bucegi.

Calitatea peisajului din Masivul Bucegi constituie o componenta de baza a activitatii turistice. In Bucegi se afla cele mai vechi cabane din Carpati la altitudini mari, o bogata retea de transport pe cablu, sosele modernizate, trasee turistice si trasee de alpinism. Platoul Bucegilor si Abruptul Prahovean constituie o zona de turism permanent cu solicitari maxime in sezonul de iarna iar valea Ialomitei o adevarata axa turistica a Masivului care concentreaza reteaua de sosele, de marcaje si de cabane din aceasta zona.


LOCALIZARE SI ACCES
Parcul Natural Bucegi este localizat pe teritoriul administrativ a trei judete: Dambovita, Prahova si Brasov, fiind situat in extravilanul localitatilor: Sinaia, Busteni, Azuga, Bran, Simon, Moeciu. In perioada de elaborare a Planului de Management este in curs de derulare procedura legala pentru obtinerea Autorizatiei de Mediu pentru proiectul de “Extindere a zonei de intravilan a Comunei Moroieni” si elaboarea P.U.G.-ului acestei localitati. Conform acestui proiect in perimetrul Parcului vor fi constituite un numar de 3 zone turistice montane, Zona Montana Pestera-Scropoasa, Zona Montana Galma-Scropoasa, Valea Rateiului, Valea Brateiului, precum si Zona Valea Ialomicioarei, Sanisoara, Poiana Muschiului, Carpenis, Cota 1000 avand ca punct de plecare unitatile turistice deja infiintate in aceste zone .

Puncte de acces in Parcul Natural Bucegi:

Auto

Dambovita
Targoviste – Fieni – Runculetu – Valea Raciului
Targoviste – Moroieni (Pucheni) – Valea Ialomitei – Valea Brateiului
Targoviste – Moroieni(Glod) – Sanatoriul Moroieni – Orzea

Prahova
Ploiesti – Sinaia – Valea Izvorului – Paduchiosu – Cuibu Dorului – Dichiu
Ploiesti – Sinaia – Valea cu Brazi – Cota 1400
Busteni – Cabana Gura-Diham

Brasov
Predeal – Pasul Rasnoava – Cabana Forban – Saua Baiului – Poiana Izvoarelor
Rasnov – La Uzina Electrica – Valea Glajeriei
Bran – Valea Poarta – Poiana Urlatoarea – Cascada Urlatoarea
Bran – Valea Simonului
Bran – Moeciu de Sus – Valea Grohotisului

Telecabina:

Sinaia spre cota 2000, Busteni spre cabana Babele si Pestera.

Trasee turistice:

Plecarea se face din localitatile: Moroieni, Sinaia, Busteni, Azuga, Predeal, Bran, Rasnov sau Moieciu

Leave a Reply