Parcul Natural Apuseni

Credem ca orice persoana care a vizitat vreodata Parcul Natural Apuseni s-a indragostit iremediabil de frumusetea extraordinara a peisajului.

Intregul parc este parte din tinutul Muntilor Apuseni, cei mai mici din intreaga unitate carpatica de pe teritoriul Romaniei, atat ca suprafata, cat si ca altitudine (maxima fiind de 1848 metri). Cu toate acestea, zona se bucura de o varietate peisagistica impresionanta, oferita in principal de carstul reliefului si completata perfect de bogatia florei si a faunei.

Aflat in partea de vest a tarii, in portiunea central-estica a Muntilor Apuseni, Parcul Natural este inconjurat de Masivul Vladeasa, Muntii Padurea Craiului, Muntii Gilau si, la sud-vest, de Muntii Codru-Moma.

„Primele initiative in vederea constituirii unui parc in aceasta zona ii apartin lui Emil Racovita, care la primul Congres al Naturalistilor din Romania din aprilie 1928 a formulat clar scopul si obiectivele crearii unei arii protejate de dimensiuni mari in Muntii Apuseni.” (parcapuseni.ro)


Frumusetea pesajului este oferita de multiplele fenomene carstice de suprafata, precum doline, platouri carstice, lapiezuri, chei, vai seci ori vai scurte si oarbe cu ape ce se cern in calcarele existente prin ponoare.

In plus, aceste ape, ce au format o retea hidrologica in subteran, reprezinta tocmai elementul-cheie in definirea carstului, gasindu-si reprezentarea intr-o varietate impresionanta de forme si microforme prezente atat in subteran, cat si la suprafata reliefului.

De altfel, aceasta zona este printre ultimele zone naturale de carst impadurit de asemenea dimensiuni din Europa.

Parcul cuprinde mai multe rezervatii naturale de o deosebita importanta geologica, speologica, pesagistica, dar si floristica si faunistica. Dintre acestea, le amintim pe urmatoarele, pe care nu trebuie sa le ratati, daca mergeti in vizita: Pesterile Coiba Mare, Ghetarul de la Vartop, Scarisoara, Pestera Ghetarul de la Focul Viu si Pestera Smeilor de la Onceasa. De asemenea, Pestera Mare de pe Valea Firei si Pestera din Piatra Ponorului, dar si Cetatile Ponorului, Platoul Carstic Padis, Platoul Carstic Lumea Pierduta, Sistemul Carstic Pestera Cerbului si Pietrele Boghii, Pietrele Galbenei, Poiana Florilor, Valea Sighistelului, dar si multe altele.

Un material VIDEO exceptional aici .

Informatii complete despre Parcul Natural Apuseni pe www.parcapuseni.ro

Autor: Alexandra Udrea

Leave a Reply