Pensiunea Casa Iurca

din Sighetu Marmatiei, Maramures

Am vizitat si ne-a placut Pensiunea „Casa Iurca de Calinesti”, situata in Sighetu Marmatiei, in inima Tarii Maramuresului, cum este numit acest colt de pamant romanesc, incarcat de istorie si de legende, sculptate in lemn cu harnicie si darzenie de oamenii deosebiti ai acestor locuri.

A calatori prin Maramures inseamna sa descoperi mana si mintea mestesugarului care a faurit o civilizatie a lemnului in Maramures, inseamna sa simti prezenta omului intrezarindu-se in spatele oricarei piese de mobilier, olarit, costum, arhitectura, muzica sau dans popular.

Pensiunea „Casa Iurca de Calinesti” incearca sa aduca in sufletul calatorului care ii calca pragul o picatura din tot ceea ce inseamna Maramuresul. O face cu responsabilitate, daruire, drag de oameni, traditii si frumos.

Ingredientele acestei picaturi la pensiunea „Casa Iurca de Calinesti” sunt: posibilitatea de a lua masa intr-un restaurant cu specific local (cu meniuri traditionale, cu muzica autentica din Maramures, iar pentru cei pasionati cu adevarate sarbatori ale traditiilor locale) si cu spatii de cazare care imbina cu eleganta si finete confortul cu traditia, rusticul cu modernismul.


Familia Iurca de Calinesti apare in documentele medievale alaturi de alte familii nobile la 1361.

In anul 1470 ii este acordata diploma nobiliara de catre regele Matia Corvinul, iar in 1569 de catre regele Sigismund al II-lea.

De-a lungul vremii, aceasta familie a jucat un rol important in viata comunitatii maramuresene. Casa in care functioneaza localul a fost construita in anul 1821, in stil evreiesc. In anul 2003, casa a fost renovata si aranjata in stil maramuresean, locatia fiind deschisa in februarie 2004.

CONTACT
Strada Dragos-Voda, nr.14, Sighetu Marmatiei, Maramures
http://www.casaiurca.ro/

Sursa: Casa Iurca de Calinesti

Leave a Reply