Pensiunea Glodeanca

satul Glod, judetul Maramures

Satul Glod, din fermecatorul judet Maramures, este un tinut cu o istorie straveche, legat dintotdeauna, prin creatia sa materiala si spirituala, de glia si fiinta neamului romanesc, cu oameni care si-au facut o mandrie si un renume din pastrarea traditiilor, a portului stramosesc si a ospitalitatii caracteristice zonei.

Am poposit la Pensiunea Glodeanca intr-o zi autentica de iarna, iar tanti Maria si fiica sa, Ileana, ne-au intampinat cu bucurie si caldura, bucatarul pensiunii pregatise dumnezeieste cateva preparate traditionale, iar atmosfera era animata de Ioan, ginerele lui tanti Maria, care canta la taragot.

Drumul pana la pensiune este asfaltat si accesibil, iar odata ajunsi in zona, linistea satului nu este tulburata decat de cantatul cocosului dimineata.

In pensiune nu exista ceas, aici timpul curgand si masurandu-se in clipe mici si tihnite. Ca in multe zone rurale, ritualul pregatirii mesei este sfant. Preparatele sunt realizate cu produse din ograzile satului: laptele este proaspat muls de la vaca, ouale sunt luate din cuib, iar painea este facuta in cuptor de caramida. Exista si un semineu unde iti poti face focul singur, dupa placul inimii.

Pensiunea este dotata cu opt camere, dar te asigura, ca te vei bucura de confortul unui hotel cu multe stele si de toata atentia gazdelor.


O scurta plimbare prin sat

Biserica din sat a fost construita in 1700 din barne de lemn de brad, in stil architectural maramuresean. Cu exceptia altarului, interiorul bisericii nu este pictat. Exteriorul lacasului de cult infatiseaza rastignirea lui Isus. Biserica a fost declarata monument istoric in 1960 si pastreaza icoane vechi pe lemn sau sticla, cele mai multe purtand inscriptii cu litere chirilice sau romane.
Exista in sat si doua izvoare cu ape minerale, apa care se serveste si in pensiune.
In satul Glod s-a nascut folcloristul si etnologul Mihai Pop, doctor docent in stiinte filologice al Universitatii din Bucuresti. A fost succesiv director adjunct stiintific (1954) si director al Institutului de Etnografie si Folclor al Academiei Romane (1965-1975). De asemenea, a fost presedinte al Societatii Internationale de Etnologie si Folclor si membru de onoare al Academiei Romane.

“[…] folclorul Maramuresului pastreaza mai bine decat orice alta parte a tarii, un numar mare de mituri si practice stravechi. Omul maramuresan traieste inca in lumea miturilor […] Maramuresenii au reusit sa faca din cultura populara locala in care se integreaza organic vechile mituri, sensul distinctiv al caracterului lor local de care sint mandri si pe care vreau sa-l pastreze cu tenacitate. Este o forma remarcabila a modului de a-si pastra fiinta etnica proprie, o forma ce vorbeste despre o constiinta puternica a eului local […]”. (Mihai Pop)

Contact: str. Principala nr. 277, Glod, Maramures, 0744 286 639.

Autor: Mihaela Carata

Leave a Reply