Pestera cu Oase

Pestera cu Oase este situata in sud-vestul Romaniei, unde s-au descoperit in anul 2002 cele mai vechi fosile din Europa, care apartineau omului modern, Homo sapiens.

Aceasta se afla in judetul Caras-Severin, pe Valea Minisului, aproape de orasul Anina, avand o suprafata de jumatate de hectar si fiind compusa din mai multe galerii.

Speologii romani au descoperit in pestera oase apartinand mai multor specii de animale, care au trait in Pleistocenul tarziu: ursi de pestera, carnivore mici si mamifere ierbivore.

Trei speologi din Timisoara – Adrian Bilgar, Stefan Milota si Laurentiu Sarcina – au descoperit pe 16 februarie 2002 o mandibula de Homo sapiens, care mai avea cinci molari si care a fost trimisa ulterior pentru analize la Institutul de Cercetari Speologice din Cluj-Napoca, iar de aici in Statele Unite, unde a fost cercetata de profesorul de antropologie Erik Trinkhaus.

Procedura datarii cu Carbon 14 a demonstrat faptul ca maxilarul ii apartinea unui barbat cu varsta de 35-40 de ani si datand de aproximativ 40.000 de ani, fiind considerat cel mai vechi om fosil din Europa. Astfel, maxilarul este cu 2 000 de ani mai vechi fata de osemintele descoperite in Spania si care au fost catalogate pana acum ca fiind cele mai vechi din Europa.

Ulterior, au mai fost descoperite aici si craniul unui adolescent cu varsta cuprinsa intre 14 si 16 ani, dar si un os din tampla unei femei.


Pestera cu Oase este alcatuita din aproximativ 12 galerii, insa retinem aici Galeria Culcusurilor, Panta Stramosilor si Sala Mandibulei. Oasele umane au fost descoperite in Sala Mandibulei si Panta Stramosilor. In campania din 2005, am continuat cercetarea pe suprafata deschisa in 2004, practic, pe zona ce suprapune locul in care au fost descoperite oasele umane in anii anteriori. Materialul osteologic dislocat si intreg sedimentul rezultat au fost transportate in afara pesterii pentru curatare, respectiv tamisare/flotare in vederea efectuarii analizelor specifice. Situatia arheologica nu difera fata de cea prezentata in urma campaniei din 2004, practic, nicio activitate antropica nu a fost observata in pestera (artefacte, carbune, arta parietala sau altele).”, a declarat dr. Sorin M. Petrescu.

Testele AND realizate pe mandibular fosilei au relevat faptul ca stramosii nostri s-au imperecheat cu omul Neanderthal, care exista dinainte de aparitia versiunii moderne a omului.

Paleologul Qiaomei Fu a prezentat rezultatele la o conferinta de la New York si a transmis urmatorul mesaj: mandibula umana continea intre 4,8 si 11,3% ADN de Neanderthal. De asemenea, a spus ca au descoperit secvente clare de ADN de Neanderthal, ceea ce inseamna ca omul avea un Neanderthal in familie, care traise cu 4-5 generatii in urma.

Dovezile confirma ca omul modern si Neanderthalul s-au imperecheat in Europa. Cele doua specii au trait impreuna timp de 5000 de ani si nu doar in Orientul Mijlociu.

In anul 2009, pe baza fosilelor gasite in Pestera cu Oase, Richard Neave, un artist care lucreaza pentru un departament de criminalistica, a reconstituit prin tehnici specifice fata unui Homo sapiens, care a trait in urma cu peste 35 000 de ani pe teritoriul Romaniei.

Pestera cu Oase este inchisa circuitului turistic, iar secretul asupra locatiei a fost aplicat din cauza cautarilor de comori.

Pestera cu Oase din Muntii Aninei se numara, de asemenea, printre cele mai bine protejate atractii naturale, acest fapt datorandu-se in special masurilor de protectie si faptului ca accesul in interiorul grotei se realizeaza destul de greu, fiind necesar un echipament special pentru explorarea sa.

Autor: Andreea Stefania Susala

Leave a Reply