Pestera Ursilor

obiectiv turistic unic in Romania si Europa

Considerata a fi unul dintre cele mai spectaculoase obiective turistice, nu doar din Muntii Apuseni, ci de pe intregul continent, Pestera Ursilor este o bijuterie a naturii, revendicandu-si unicitatea in Europa. Este cel mai mare sit paleontologic cu fosile ale ursului de caverna, fiind o rezervatie speologica (25,4 ha) situata in Muntii Bihorului, la 482 m alt., in satul Chiscau, comuna Pietroasa, judetul Bihor.

Cand a fost descoperita accidental in anul 1975, de catre minerul Traian Curta, dupa dinamitarea unei cariere de marmura aflata in zona, in pestera se gaseau numeroase urme si fosile ale ursului de caverna, disparut acum mai bine de 15 000 de ani. Cunoscand aceste informatii, este lesne de inteles de unde provine numele pesterii.

Prima explorare a pesterii a fost efectuata de speologii amatori de la Spedova, urmand ca specialisti acreditati de la Institutul de Speologie sa efectueze activitati de explorare speologica mult mai ample. Dupa 5 ani de la descoperire, Pestera Ursilor a fost deschisa publicului larg.


Gratie amenajarilor interioare ultramoderne si a varietatilor minunilor naturale ce se gasesc in Pestera Ursilor, aceasta a devenit rapid una dintre cele mai interesante si apreciate destinatii turistice din tara noastra. Pe langa fosilele ursului de caverna, au fost descoperite aici si fosile de leu, capra neagra sau hiena de pestera. Ursul de pestera avea aproximativ 4 metri inaltime in doua labe si o greutate de 1000 kg.

Fosilele se pot vedea, alaturi de alte minunatii speologice, precum stalactite si stalagmite, in cadrul celor trei galerii interioare de-o frumusete incredibila: Galeria Emil Racovita, Galeria Ursilor si Galeria Oaselor. Exista si cateva sali denumite tematic: „Macaroanelor”, „Oaselor”, „Lumanarilor”.

Dintre formatiunile carstice se remarcă „Lacul cu nuferi”, „Palatele fermecate”, „Mastodontul”, „Casuta piticilor”, „Draperiile”, „Portalul”, „Pagodele”, „Sfatul batranilor” s.a.

Pestera are o lungime de peste 1 500 de metri, vizitandu-se doar partial. Restul pesterii este inchisa publicului larg, fiind conservata ca rezervatie naturala cu acces doar pentru speologi.

Autor: Alexandra Udrea

Leave a Reply