Petrache Poenaru

inventatorul tocului cu rezervor

La 10 ianuarie 1799, la Benesti, judetul Valcea, s-a nascut Petrache Poenaru. A fost un inventator si pedagog iluminist roman, elev al lui Gh. Lazar. A studiat filologia si Scoala Politehnica la Viena. Putini oameni stiu ca el a creat tocul cu rezervor, o inventie minunata si foarte practica, care precede existenta stiloului. A participat la revolutia condusa de Tudor Vladimirescu si a fost un apropiat al domnitorului Alexandru Ioan Cuza. De asemenea, a fost profesor de fizica si matematica la Colegiul Sf. Sava, unde devine ulterior director.

Una dintre personalitatile stiintei romanesti, Poenaru este cunoscut in lucrari enciclopedice drept „inventator, stralucit pedagog, ctitor al scolii romanesti, luptator pentru dreptatea sociala si nationala”.


Alaturi de Gh. Lazar si Eliade Radulescu, Petrache Poenaru contribuie neintrerupt la dezvoltarea stiintei romanesti din vremea sa. A militat pentru introducerea sistemului metric-zecimal in Tara Romaneasca si a contribuit la evolutia patrimoniului tipariturilor stiintifice romanesti.

Petrache Poenaru a tradus primele cursuri de geometrie si algebra –“Elemente de Appeltauer, tradusa in latineste cu oarecare modificari de P. Poenaru” – si, impreuna cu Aaron Florian si G. Hill, elaboreaza primul dictionar francez-roman.

La 28 de ani, acesta breveteaza primul toc cu rezervor din lume, mai intai la Viena, apoi la Paris, in 1827, cu titlul “Condeiul portaret fara sfarsit, alimentandu-se insusi cu cerneala” si devine astfel posesorul primului brevet de inventie obtinut de un roman.

Inventia lui Petrache Poenaru a transformat radical domeniul instrumentelor de scris, influentand crearea unui obiect utilizat si in prezent in intreaga lume.

Mai trebuie amintit faptul ca Petrache Poenaru este si primul roman care a calatorit cu trenul. La 15 septembrie 1830 se inaugureaza in Anglia prima cale ferata din lume, care va face legatura intre Liverpool si Manchester. La 27 octombrie 1831 Petrache Poenaru, aflat in calatorie de studii in Anglia, afirma: „Am facut aceasta calatorie cu un nou mijloc de transport, care este una din minunile secolului… douazeci de trasuri legate unele cu altele, incarcate cu 240 de persoane sunt trase deodata de o singura masina cu aburi…”.

Pentru meritele deosebite, lui Petrache Poenaru i-au fost atribuite titlurile “mare comis” (1834), “mare culcer” (1841) si “aga” (1851). In 1870, spre sfarsitul vietii sale, Petrache Poenaru a fost ales membru al Academiei Romane. In discursul de receptie la primirea in Academia Romana, a spus ca lunile in care a fost pandur si haiduc i-au schimbat radical destinul si va pastra toata viata in inima acele clipe marete.

S-a stins din viata la 2 octombrie 1875, la varsta de 76 de ani, si a lasat in urma sa o mostenire cu influente puternice pana in zilele noastre.

Aceasta este istoria inventatorului Petrache Poenaru, cel care a pus bazele viitorului stilou, lasand o amprenta valoroasa asupra oamenirii.

Autor: Andreea Stefania Susala

Leave a Reply