Podul lui Dumnezeu

„Podul lui Dumnezeu” este unul dintre cele trei poduri naturale din lume si al doilea ca marime din Europa. Acesta se afla in comuna Ponoarele, langa Baia de Arama, judetul Mehedinti, si este singurul pod natural pe care se poate circula, fiind format din calcare, ca urmare a surparii tavanului unei pesteri.

Poate fi privit in toata maretia sa din Crovul Pesterii, oferindu-ne un tablou pictat de natura, realizat in cele mai mici detalii: blocuri de calcar suprapuse, un arc urias impietrit, pe sub care se admira Dealul Pesterii si bolta cereasca.

Se spune ca Dumnezeu ii protejeaza pe cei care trec acest pod.”

In apropierea arcadei uriase de piatra, o adancitura in munte acopera in timpul verii apele Zatonului Mare. Se numeste „Pestera de la Podul lui Dumnezeu” si poate fi vizitata pe tot parcursul anului. Grota are o adancime de peste 700 de metri si s-a format prin spargerea stancilor de catre apele lacului Zatonul Mare.

Localnicii au pastrat o varietate de legende despre formarea Podului lui Dumnezeu.

Se spune ca in Pestera Ponoarele, cu mult timp in urma, locuia Diavolul; acesta facea mult rau localnicilor, astfel incat oamenii i-au cerut ajutor lui Dumnezeu sa-l alunge de langa ei. Bunul Dumnezeu, auzind rugaciunile oamenilor, a dat deodata cu palma peste tavanul pesterii si multe stanci s-au rostogolit catre intrare. Din pacate, acest lucru nu l-a impiedicat pe diavol sa iasa la suprafata: a gasit o cale de iesire pe sub deal, prin alta intrare a pesterii, intrare care dadea spre Lacul Zatonul Mare. Manios, acesta s-a agatat cu mainile de Dealul Pesterii si a format astfel santuri de calcar, locurile care in ziua de astazi sunt numite lapiezuri: Campul Afrodita si Campul Cleopatra. De asemenea, legenda mai spune ca apoi s-a urcat pe Stanca Diavolului, de acolo veghind localnicii care intrau in pestera si pe care, drept razbunare, ii ineaca in Lacul Zatonul Mare.


„Despre Podul lui Dumnezeu exista foarte multe legende, cea mai frumoasa dintre ele este cea care vorbeste despre formarea podului prin interventia puterii divine. Podul s-a format prin prabusirea peretului superior al pesterii. Ca la orice intuneric si acolo statea Dracul. El facea numai rele oamenilor din zona. Astfel oamenii s-au rugat lui Dumnezeu, iar acesta i-a ajutat si a vrut sa-l alunge pe Drac. A coborat pe pamant si Dracul a intrat in pestera. Dumnezeu a apasat cu mana tavanul pesterii sa-l prinda pe Drac. Dracul e drac si s-a strecurat prin pestera si a iesit prin partea cealalta a pesterii. Suparat ca a fost alungat de aici din zona a zgaraiat toate pietrele din partea cealalta a versantului si a format doua campuri de lapiezuri: Campul Afroditei si Campul Cleopatrei”, a povestit Dumitru Borloveanu, profesor de limba romana, actualmente pensionar din Ponoare.

Alte legende se invart in jurul Podului Natural. Se spune ca podul ar fi fost creat de Dumnezeu pentru a-i veni in ajutor Sfantului Nicodim cand acesta a vrut sa treaca prin Tismana, dupa ce oamenii l-au alungat din comuna, punandu-i in traista o gaina cu gatul taiat, o paine si un cutit, acuzandu-l de furt. In anul 1370, calugarul era in cautarea unei cascade care I s-a aratat in vis si deasupra careia trebuia sa construiasca o manastire. Din Ponoarele, a plecat la Tismana, unde a construit Manastirea Tismana. Inainte de a pleca, el a blestemat apa de la Ponoarele, sa fie fara pesti si sa o inghita pamantul. Astfel, blestemul sau a prins radacini: pe cursul apei s-au construit opt mori, iar in aceasta nu traieste niciun peste.

Tot in aceasta zona inzestrata de bogatia naturii intalnim singura padure de liliac salbatic de pe plaiurile Romaniei, Padurea de Liliac de la Ponoarele, intinsa pe o suprafata de 20 de hectare, la o distanta de aproximativ 4 km de Baia de Arama si declarata rezervatie botanica.

Tara noastra are multe povesti misterioase, una dintre ele fiind „Podul lui Dumnezeu” – un taram unic, conturat de legendele impresionante ale locului.

Autor: Andreea Stefania Susala

Leave a Reply