Poiana Narciselor

Cea mai mare rezervatie naturala de narcise din Europa

Poiana Narciselor, o rezervatie naturala din Dumbrava Vadului, este cea mai mare din Europa, fiind o arie protejata. Se intinde pe 400 de hectare si avem sansa, incepand cu luna mai, sa admiram si sa simtim parfumul milioanelor de narcise inflorite.

Natura si-a indeplinit misiunea in satul brasovean Vad. In fiecare an, la sarbatoarea Sfintilor Imparati Constantin si Elena, are loc aici Festivalul Narciselor.

Narcisele sunt niste minuni ale naturii. Pe langa narcise mai avem si irisul, iris iberica, specii care sunt ocrotite prin lege.”, afirma padurarul Aurel Runceanu.

Turistii au posibilitatea sa se relaxeze si sa admire acest colt de rai, o arie protejata in care culesul narciselor este interzis, la fel si cositul ierbii. Localnicii spun ca solul este deosebit, florile crescand an de an la fel de frumoase.

Ceva este deosebit aici. Nicaieri in tara nu mai exista asa ceva. Solul are ceva deosebit. In fiecare an, ne minunam de frumusetea florilor. Chiar daca le vedem de-o viata, mereu ai ceva nou de descoperit. Turistii care vin aici sunt foarte incantati. Multi raman muti de uimire. Rezervatia s-a pastrat pentru ca nu a fost atinsa de pesticide si de alte lucruri artifciale. Este o minune a naturii ce nu a fost alterata de mana omului.”, a spus Gheorghe Mermenean, locuitor din satul Vad.


De asemenea, in acest loc creste o varietate floristica care include specii vegetale de galbenele, bulbuc de munte, coada vulpii, stupita, dar si o fauna diversa de mamifere, pasari, reptile si amfibieni, insecte, printre care multi fluturi rari.

Putini cunoastem de unde provine numele florilor parfumate. Termenul de narcisa vine din mitologia greaca, de la un tanar frumos numit Narcis. Foarte atent la aspectul sau, se spune ca tanarul s-a indragostit de propriul chip. Dupa moartea sa, narcisele au luat nastere, pur si simplu, pe mormantul sau.

Mai mult de atat, datorita frumusetii unice a locului, Poiana Narciselor a fost aleasa pentru a se filma un episod din „Neamul Soimarestilor”, pelicula care are la baza romanul lui Mihail Sadoveanu.

Splendoarea zonei este imbogatita de tabloul pitoresc al satelor din apropiere. La mai putin de zece kilometri de Poiana Narciselor, in satul Ohaba regasim o atmosfera care ofera o veritabila calatorie in timp. Aici, localnicii isi macina granele la moara de apa veche de 150 de ani.

Din cate vedeti, moara merge foarte incet, iar produsul finit nu iese fierbinte, nu se incinge. Ce inseamna asta? Sunt pastrate toate componentele pe care le are porumbul sau graul: fibre, minerale si vitamine.”, a spus morarul Nicolae Popa.

La moara, putem face un popas. Aici se gateste mereu, iar musafirul este tratat ca unul de-al casei.

Un alt loc care ascunde o istorie impresionanta este Manastirea rupestra de la Sinca Veche. Originea ei este invaluita de mister: se spune ca a fost construita de pe vremea dacilor, fiind primii care faceau ceremoniale in acest loc; ulterior, s-a transformat intr-o biserica ortodoxa.

La finalul povestii, va spunem ca nu veti regreta daca ajungeti in zona: Poiana Narciselor este un loc unic, tocmai bun de colectionat in cufarul cu destinatii turistice deosebite.

Autor: Andreea Stefania Susala

Leave a Reply