Povestea evantaiului

O expozitie inedita la Muzeul National Cotroceni

Pe 6 iulie 2017, Promenada Culturala a fost prezenta la inaugurarea expozitiei „Povestea evantaiului”, de la Muzeul National Cotroceni, gazduita in doua spatii cu o mare incarcatura istorica – Salonul Cerchez si Sufrageria regala. Expozitia, care se poate vizita pana pe 31 august 2017, este ea insasi un regal vizual, prin expunerea a peste 100 de evantaie si accesorii, aflate in colectia doamnelor Aurelia Veronica Filimon si Aurelia Nicolau alias Kera Calita, dar si a domnului dr. Adrian-Silvan Ionescu.

Piesa de rezistenta a colectiei e reprezentata de evantaiul cu autograful Principesei Maria – datat la 23 februarie 1897 –, pe acelasi evantai regasindu-se si insemnari in limbile franceză si spaniola alaturate unei melodii pe portativ, dedicata domnisoarei Zoe Arion (fiica ambasadorului Romaniei la Sankt Petersburg intre 1897-1908).


Iata ce am aflat despre expozitie de la domnul dr. Silvan Ionescu, unul dintre cei trei colectionari:

„Evantaiul a venit din strafundurile istoriei, de la egipteni si asiro-babilonieni, popoarele Africii, toate foloseau evantaie, cu mii de ani inainte de Hristos. Evantaiul a fost in primul rand un element al necesitatii, un obiect de uz comun pentru ca in sec XVII-XVIII si XIX sa devina un obiect de lux, sa fie un obiect esential toaletei unei doamne elegante, folosit pe intregul parcurs al zilei. Se folosea un evantai dimineata, in timpul plimbarilor, se folosea un alt evantai cand se mergea la un spectacol si un cu totul alt evantai de gala, la baluri. Veti vedea in cele cateva zeci de exponate varietatea acestor obiecte de arta, obiecte de lux, materialele din care sunt facute, de la un lemn banal la fildes sau la sidef, de la hartie balana la hartie innobilata de penelul unui plastician; exista si multi artisti care au facut evantaie, de exemplu, marele artist Alphonse Mucha, pictor si artist decorator ceh in stilul Art Nouveau, autor de afise la Paris si schite pentru bijuterii. Cu aceste articole [evantaiele], o doamna putea sa arate intotdeauna foarte bine, evantaiul armonizandu-se perfect cu rochia si bijuteriile purtate. Evantaiul a fost si un element de comunicare: in functie de felul in care era deschis, purtat sau inchis, putea sa transmita diverse mesaje codificate alesului inimii. Era la un moment dat publicat un fel de ghid al mesajelor transmise de evantaie, foarte amuzant, si pe care toata lumea il cunostea. Se stia, de pilda, ca ducesa X este „in vorba” cu printul Y si isi transmit diverse mesaje. Cu aceasta expozitie care ne transpune foarte clar in cultura si civilizatia romaneasca din ultimele doua secole, Muzeul National Cotroceni marcheaza inca una dintre marile expozitii pe care stie sa le organizeze cu atata acuratete si pasiune.”


Doamna Livia Georgescu, coordonatoarea si organizatoarea acestei expozitii, ne-a dezvaluit in continuare:

„Evantaiul, acest obiect delicat, fragil, se constituie el insusi intr-o poveste, fiind si un mic purtator de secrete, de cele mai multe ori nevinovate. Evantaiul s-a constituit de-a lungul timpului in numeroase forme: de la forma fixa la forma pliabila. Era, la inceput, in lumea orientala, un apanaj al regalitatii si al paturilor sociale, binecuvantate cu rang si cu avere, apoi a devenit in lumea occidentala a sec XVIII si XIX un etalon al artei si al modei, iar in zilele noastre este o necesitate.

Povestea evantaiului este structurata pe capitole, menite sa ne ajute in lectura vizuala, pentru ca oricat de multe am sti despre evantaie, vizualizarea acestora este de nepretuit. Sunt evantaie din voal, din matase, din pene, cu tot felul de aplicatii, de paiete, de margele; ele sunt uimitoare prin varietatea culorilor, prin dimensiuni, prin forma, chiar si prin linia gratioasa si fina a desenului. Toate acestea sunt caracteristici care ofera evantaielor un sigiliu stilistic inconfundabil. Fiecare dintre aceste piese ne fascineaza prin acel ceva propriu care innobileaza aceste doua spatii de la Muzeul National Cotroceni – Salonul Cerchez si Sufrageria Regala Romaneasca. Puteti descoperi in aceasta expozitie cele mai vechi evantaie de secol XVIII, aduse de la Viena sau Paris, centre prin excelenta ale gratiei feminine, evantaiul fiind acel purtator de mesaje intre tineri indragostiti sau chiar deschizator de porti catre frumoasele epoci pentru realizarea unor mariaje.


CATEVA ASPECTE DIN CODUL EVANTAIULUI

Un evantai dus spre obrazul drept insemna: da.

Dus spre obrazul stang insemna: nu.

Dus spre ochiul drept insemna: cand te pot vedea.

In dreptul ochilor: imi pare rau.

Daca era rasucit in mana stanga: ne spioneaza.

Rasucit in mana dreapta: nu te mai iubesc.

Indreptat spre inima: te iubesc.

Puteti descoperi si evantaie delicate, de seara, pentru bal. Avem un evantai spectaculos, cu autograful Principesei Maria, dedicat domnisoarei Zoe Arion, evantaie care au devenit valoroase prin proprietarele, prin purtatoarele lor, de exemplu evantaiul care a apartinut doamnei de onoare a Reginei Elisabeta, Zoe Bengescu, sau evantaiul care a apartinut prietenei reginei Maria, doamna Chrissoveloni. Sunt evantaie si pentru copii, si pentru doamnele de conditie modesta, evantaie din tot felul de medii sociale. Accesoriile – lornioane, manusi, bigudiuri, pudriere – toate sunt crampeie menite sa ne desluseasca ceva din atmosfera vremurilor cu bunici si strabunici pentru ca acesta expozitie se apleaca cu precadere spre prima jumatate a secolului al XIX-lea si prima jumatate a secolului al XX-lea. In concluzie, trei colectii remarcabile, pentru acestea ar fi potrivit un dictionar de superlative!”


Iulia Hasdeu vedea evantaiul astfel:

„E o mica jucarie din veacul cu marchize
Cu aur si agate maneru-i incrustat
Paleta-i de matase cu linii delicate
Pe sani de alabastru frumos a tresaltat.”

Exista in lume mai multe muzee dedicate evantaielor, cel mai apreciat fiind acela de la Londra. Pentru final, am gasit un scurt video absolut incantator, cu evantaie in diverse forme si culori, unele dintre ele fiind deghizate in obiecte surprinzatoare prin ceea ce ascund. Va invitam, asadar, sa va faceti o bucurie vizuala si culturala in aceasta vara, prin vizitarea expozitiei „Povestea evantaiului”, de la Muzeul National Cotroceni, disponibila pana joi, 31 august 2017.

Fotografii: Promenada Culturala

Autor: Veronica Stancu

Leave a Reply