Romani care au schimbat lumea:

George Enescu, muzicianul inspirat

Ce program ai pe 7 iunie, seara? Fundatia Calea Victoriei ne invita sa descoperim un palat si o poveste, la o noua intalnire cu istoricul Georgeta Filitti. Vom afla lucruri inedite despre viata celebrului muzician George Enescu si vom avea ocazia sa vizitam una dintre cele mai elegante cladiri de pe Calea Victoriei – Palatul Cantacuzino, astazi Muzeul National George Enescu.

In lumea internationala a muzicii, vreme de jumatate de secol, cand venea vorba de Romania, tuturor le venea in gand un nume – George Enescu. Lansat in adolescenta, la Paris, in salonul muzical al Elenei Bibescu, intors in tara si protejat de regina Elisabeta, moldoveanul genial a urmat o cariera exemplara.

Dupa 1907, toate evenimentele muzicale de prestigiu de la Bucuresti, in primul rand de la Ateneul Roman, sunt legate de numele sau. Compozitor si interpret cu o disponibilitate inegalabila pentru talmacirea compozitorilor clasici (Bach, Paganini, Haendel, Beethoven) ca si a celor mai apropiati de vremea lui, mai ales Cesar Franck, George Enescu a fost in acelasi timp de o generozitate unica. A cantat, in timpul primului razboi mondial, in spitale sau pe front, a ajutat prizonieri, a facut colecte pentru orga de la Ateneul Roman.

Faima lui internationala s-a exprimat, intre altele, prin omagierea la BBC, in august 1940, de ziua lui, cand s-a cantat o compozitie a sa. Opera Oedip, cu premiera in Franta, amintirea de nesters lasata in toate marile orchestre ale lumii, desavarsirea atator violonisti – in primul rand a lui Yehudi Menuhin, gratie virtutilor sale pedagogice, ca si festivalul George Enescu de la Bucuresti au facut din conationalul nostru un mesager fara seaman al spiritului romanesc.

***

Lector: Georgeta Filitti

Data: 7 iunie 2017

Ora: 19:00

Numar ateliere: 1

Varsta minima: 16 ani

Cost: 50 lei (include biletul de intrare in muzeu)

Cost redus (card fidelitate, studenti, elevi, pensionari): 45 lei (include biletul de intrare in muzeu)

Loc: Muzeul National „George Enescu” – Calea Victoriei 141

Inscrieri AICI.

Sursa: Fundatia Calea Victoriei

Leave a Reply