Sarbatoare in satul din Bucuresti

81 de ani de existenta

Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” aniverseaza 81 de ani de existenta in data de 17 mai 2017. Inaugurarea Muzeului Satului Romanesc, despre care Henri H. Stahl spunea ca este „una dintre cele mai mari mandrii ale neamului romanesc”, acum 81 de ani, reprezinta un moment important in istoria sa, moment care va fi marcat, asa cum se cuvine, printr-o serie de evenimente, ce vor avea loc in perioada 17-21 mai 2017.

Miercuri, 17 mai 2017 – Deschiderea programului aniversar

Program dedicat ctitorilor Muzeului Satului – onoruri militare cu Asociatia Traditia militara – Bucuresti, muzica corala a Corului Solemnis si muzicienii Adrian Dragoescu si Andrei Theodoru, prelucrari folclorice, prezentari de carte, targ al mesterilor populari, ateliere interactive de creatie mestesugareasca.

Joi, 18 mai 2017 – Ziua Internationala a Muzeelor: Muzeele si istorii contestate

Programul zilei va cuprinde: vernisajul expozitiei de pictura, desen, sculptura „In oglinda” – expresii plastice, organizata in parteneriat cu Muzeul de Arta vizuala Galati, ghidaj tematic Instalatii de tehnica populara din Muzeul Satului, ateliere interactive de creatie mestesugareasca.

Vineri, 19 mai 2017

Program variat: expozitie de pictura „Tinere talente” organizata de Fundatia Principesa Margareta a Romaniei, prezentare CD – „Neic-al meu din Teleorman” – Anuta Arghiroi, invitat: Dumitru Zamfira, concurs Valori de tezaur – costumul popular, ateliere de creatie cu participare gratuita.

Sambata, 20 mai 2017

Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural – ANTREC va invita la sarbatoarea Margaretelor – Gala premiilor Margareta de Aur si intalnirea cu ansamblul folcloric Cant si joc la Pestisani – Pestisani, Gorj si ansamblul din Vintu de Jos, judetul Alba.

Programul zilei va fi completat cu un recital de muzica si poezie sustinut de: Wladimir Pesantez – chitara clasica, interpreta de muzica usoara Sabrina Diacov Ioana, soprana Ioana Alexandra Enache, actorul Alexandru Nicolae Mihai.
Muzeul Satului va participa si anul acesta la programul european Noaptea Muzeelor initiat de Ministerul Culturii din Franta, aflat la a XIII-a editie, insa cu o editie de dupa-amiaza.

Programul „Dupa-amiaza Muzeului Satului” va cuprinde muzica si joc traditional cu Grupul folcloric Reabinusca al rusilor lipoveni – Jurilovca, Tulcea, Orchestra Momentum, Scoala de dans popular Larisa si Marin Barbu. Vizitarea muzeului in intervalul 16.00 – 19.00 va beneficia de gratuitate.

Duminica, 21 mai 2017

Sub semnul Sfintilor Imparati Constantin si Elena se va oficia slujba religioasa la biserica Turea din Satul Nou urmata de o expozitie de icoane realizate de elevii Scolii de Muzica si Arte Plastice nr. 3, Bucuresti.
Ne vom reintalni, la ceas de sarbatoare cu ansamblurile folclorice: Kymata al Uniunii Elene – Ploiesti si Calusarii de la Sarbii Magura, Olt.
La ora 17:00 publicul este asteptat la un recital sustinut de maestrul jazz-ului, Harry Tavitian.

Sursa: Muzeul National Al Satului Dimitrie Gusti

Leave a Reply