Sarbatoarea Craciunului

Despre simbolistica acestei perioade

Craciunul, una dintre cele mai mari sarbatori ale crestinitatii, aduce an de an, in fiecare familie, obiceiuri si bucurii cu o insemnatate profunda.

Semnificatia religioasa a Craciunului este nasterea Mantuitorului Iisus Hristos, aceasta sarbatoare reprezentand creatia si vesnicia Universului.

In anul 320, Papa Iuliu I a specificat data nasterii lui Iisus pe 25 decembrie.

„Motivul lui Craciun a luat nastere din cel al «Protoevangheliei lui Iacob» (scriere apocrifa, din secolul al II-lea d.Hr., plasmuita in mediul grecesc si inserata in textele bizantine), prelucrat in mediul traditiei slave. Mai precis, prezenta femeii Salomi la nasterea lui Iisus a generat in cultura populara inventia unui sot al femeii, numit Craciun, cu insusiri asemanatoare cu a personajelor mitologice, precum «zeul-mos», cel considerat protectorul casei.

Cultul acestui personaj a dainuit pana astazi in Balcani si mai ales in Rutenia Mare sau Bielorusia Orientala. Personajului i se spune «Domowy» («prietenul casei»), «Dziad» («mosul»), «Dziadek» («bunicul»). Referitor la aspectul exterior, in vechime se credea ca are infatisarea unui mosneag cu chipul acoperit cu par matasos pana in palmele mainilor. Toti cercetatorii in materie afirma ca «Domowy»-ul a luat nastere din venerarea stramosilor. Influenta sa in traditiile din zona dunareana este indubitabila. Asa s-a nascut Mos Craciun.”

Craciunul este asociat cu feeria iernii si puritatea zapezii, dar si cu asteptarea emotionanta a personajului principal – Mos Craciun. Acesta este un simbol viu al sarbatorii, reprezentand voia buna si generozitatea, iubirea si iertarea, credinta si familia. Este cunoscut mai ales pentru dragostea pe care o poarta copiilor si pentru sacul urias, plin cu daruri. Mos Craciun este acela despre care se crede ca pune cadourile sub brad in fiecare an si merge cu sania trasa de reni, urcand spre cer.


Pentru copiii din Romania, Mos Craciun vine din nordul indepartat ca sa daruiasca cadouri celor care au fost cuminti. Acestea sunt lasate sub brad, fiind deschise ori in Ajun, dupa slujba, ori in ziua de Craciun. In unele zone, Mosul mai lasa cadouri la biserica, unde copiii ii multumesc cantand colinde.

Obiceiul cadourilor de Craciun este foarte raspandit, fiind iubit de toata lumea. Darurile sunt pregatite din vreme si asezate sub brad ca o dovada de iubire din partea celor dragi, creand o atmosfera unica in spiritul autentic al sarbatorii. O alta semnificatie straveche este aceea a sosirii celor trei magi care i-au adus cadouri lui Iisus.

***

SIMBOLURI ASOCIATE ACESTEI PERIOADE

Bradul impodobit

Se spune ca magii i-au adus pruncului Iisus, atunci cand s-a nascut, si un brad – semn ca toata natura se bucura de venirea pe lume a Mantuitorului. O legenda populara atribuie bradului faptul ca i-ar fi adapostit pe Iisus si Sfantul Petru in timpul unei furtuni, iar Iisus i-a spus acestuia: „[…] fie ca in miez de iarna, cand toate fructele pamantului se vor fi terminat, oamenii sa te impodobeasca si sa puna pe toate ramurile tale toate bunatatile, iar atunci cand se vor strange in jurul tau, ei sa se gandeasca la Mine, pentru ca tu esti copacul cel mai drag Mie.”

Stelutele

Brazii de Craciun au de obicei o steluta in varf. Pe vremuri, constelatiile Ursa Mare si Ursa Mica erau venerate ca divinitati. Steaua de Craciun in cinci colturi ne aminteste de steaua aparuta deasupra Betleemului, la nasterea pruncului, stelele fiind considerate semne ale norocului.

Coronitele de brad

Agatarea coronitelor de usa casei este un obicei care provine din Europa. Portile se decorau cu ramuri vesnic verzi, pentru a invita in casa spiritele padurii, despre care se crede ca aduc sanatate si noroc. Forma circulara a coronitei simbolizeaza natura vesnica a dragostei.


Vascul

Se spune ca vascul a fost folosit intotdeauna pentru a sarbatori sosirea iernii. Aceasta planta vesnic verde era utilizata pentru decorarea locuintei. Obiceiul sarutului sub vasc reprezinta armonia si intelegerea in cuplu.

Lumanarile

Acestea simbolizeaza lumina pe care a adus-o Nasterea Mantuitorului. Ele sunt prezente in perioada Craciunului in decoratiuni, pe masa festiva sau in brad. De asemenea, lumanarea accentueaza ideea nevinovatiei si curatirea sufleteasca.

Originile colindelor

Primele colinde au fost cantate in Europa in urma cu mii de ani insa acestea reprezentau atunci cu totul altceva. La origine, colindele sunt cantece traditionale, cu teme folclorice si urari specifice fiecarui colt al continentului european. Odata cu raspandirea crestinismului, versurile au fost imbogatite cu motive religioase.

Cel mai vechi cantec crestin de Craciun este „Jesus refulsit omnium”, compus de St. Hilary din Poitiers, in secolul al IV-lea. Cea mai veche transcriere dupa un colind englezesc ii apartine lui Ritson si dateaza din 1410.

Colindatul este unul dintre obiceiurile care se pastreaza cel mai bine in satele romanesti.

Craciunul reprezinta in esenta momente in care se manifesta deplin iertarea, bunatatea, iubirea si implinirea sufleteasca.

Autor: Andreea Stefania Susala

Leave a Reply