Sarbatoarea Rusaliilor

„Si cand a sosit ziua Cincizecimii, erau toți apostolii impreuna la un loc. Si fara de veste s-a facut din cer un vuiet de suflare de vant ce vine repede si a umplut toata casa unde sedeau. Si limbi ca de foc li s-au aratat, impartite, si-au sezut pe fiecare din ei. Si s-au umplut toti de Duh Sfant si au inceput sa graiasca in alte limbi, precum le dadea lor Duhul a grai.” (Fapt 2, 1-4)

Pogorarea Duhului Sfant este comemorat de Biserica in a cincizecea zi dupa Paste, de Rusalii. Numele provine de la sarbatoarea trandafirilor din lumea romana, consacrata cultului mortilor. In sambata dinaintea Rusaliilor se pomenesc mortii, se impart oale impodobite cu flori si cu un colac deasupra pentru cei trecuti in nefiinta. In duminica Rusaliilor se impart farfurii frumos impodobite pentru cei vii.

Sarbatoarea Rusaliilor are consacrate doua zile: in ziua de luni, dupa duminica Rusaliilor, se proslaveste Sfanta Treime – Tatal, Fiul si Duhul Sfant.

In popor, sarbatoarea Rusaliilor este dedicata ocrotirii animalelor, se culeg plante de leac, se fac slujbe speciale pentru recolte bogate.

Aceasta sarbatoarea este cunoscuta si ca ziua intemeierii Bisericii, cand s-au convertit la crestinism 3 000 de oameni.


Traditii de Rusalii

Se spune ca oamenii isi impodobesc casele cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, cu scopul de a alunga relele si bolile. Femeile isi pun pelin sub cap.

Ramurile de tei au o semnificatie deosebita. Sfintite de Rusalii, sunt folosite ca leacuri pentru restul anului. De asemenea, credinciosii le asaza la icoane.

In zona Ardealului se practica obiceiul cunoscut ca „udatul nevestelor”. Femeile sunt stropite cu apa, fiind astfel sanatoase si frumoase pana la finalul anului.

Se crede ca daca de Rusalii este timp frumos, vara va fi rodnica si cu vreme buna.

Autor: Veronica Stancu

Leave a Reply