Sarbatoarea Sfantului Andrei

Sfantul Apostol Andrei este sarbatorit pe data de 30 noiembrie. Conform traditiei populare romanesti, in noaptea de 29 spre 30 noiembrie lupii se aduna, iar Sf. Andrei imparte prada, pregatindu-i pentru iarna ce va urma.

Cartile Sfinte marturisesc ca Sf. Andrei a fost frate cu Sf. Apostol Petru. Acestia proveneau din Betsaida, localitate situata pe malul Lacului Genezaret, din provincia Galileea. Potrivit Evangheliei, Sf. Andrei ar fi fost mai intai ucenicul Proroocului Ioan Botezatorul, care l-ar fi indrumat sa-L urmeze pe Iisus din Nazaret. Spunandu-i ca l-a gasit pe Mesia, Andrei l-a dus si pe fratele sau, Petru, la Hristos Domnul. A fost numit „cel intai chemat” si se spune ca a fost inzestrat cu puterea de a lega si dezlega pacatele oamenilor.

Se povesteste despre Sfantul Andrei ca a fost stapanul animalelor salbatice, ca a fost cioban si ca de turma sa nu s-a atins niciun lup. I s-a spus „Apostolul lupilor”, nume derivat din vechea denumire a dacilor, daoi (lupi). Legendele sustin ca aceste fiinte au fost alaturi de daci la caderea Sarmizegetusei si ca cel care le era capetenie l-ar fi vegheat pe Sf. Andrei prin pustia Dobrogei spre pestera in care s-a adapostit.


De asemenea, Apostolul Andrei a fost martor si participant direct la toate marile momente care au incununat viata pamanteasca a lui Iisus Hristos. Acesta este mentionat la inmultirea painilor si a pestilor, atunci cand Mantuitorul s-a dus dincolo de Marea Galileei, dar si dupa invierea lui Lazar, cand elinii l-au rugat pe Filip sa le usureze intalnirea cu Iisus: „Filip s-a dus si a spus lui Andrei, apoi Andrei si Filip au spus lui Iisus”.

Sf. Andrei a vazut si Patimile Domnului, plangand zile in sir la moartea Mantuitorului. Totusi, credinta sa a ramas statornica, iar Domnul nostru i se arata atat lui, cat si celorlalti apostoli in ziua Invierii.

Scrierile bisericesti relateaza faptul ca Sf. Andrei merge in Bizantia, Tracia, Macedonia si Bitinia, dar si in toate tinuturile de langa Marea Neagra, de la Dunare si Scitia pana in Crimeea, sa propovaduiasca cuvantul si dragostea Domnului nostru. Ramane mult timp in fiecare zona pentru a-i invata pe toti oamenii despre credinta cea dreapta a lui Hristos. Dupa incheierea pelerinajelor sale in toate aceste regiuni, acesta se intoarce in Bizantia unde este numit episcop Stahie.

Sfantul Andrei sfarseste ca mucenic, fiind rastignit langa Corint, la Patras, unde este asezat cu capul in jos pe o cruce in forma de X. Aceasta cruce avea sa devina cunoscuta drept „Crucea Sfantului Andrei”.

Pestera in care se crede ca a trait Sfantul Apostol Andrei se afla in localitatea Ion Corvin, judetul Constanta. In actuala biserica din pestera, in pronaos, se afla un pat, scobit initial in piatra, despre care traditia spune ca se odihnea pe el. Astazi, mii de credinciosi vin sa o viziteze pentru a se ruga si pentru a fi binecuvantati.

In Romania, Sfantul Andrei este recunoscut drept ocrotitorul tarii deoarece a propovaduit Evanghelia si a adus cuvantul Domnului pe aceste taramuri.

„Pe propovaduitorul credintei la geto-daci si slujitor al Cuvantului, pe Andrei cel dintai chemat sa-l laudam, ca pe stramosii nostri i-a adus la cunostinta lui Hristos, crucea in maini tinand si izbavind din inselaciunea vrajmasului sufletele lor, pe care le-a adus la Dumnezeu ca dar bine primit. Pe acesta, toti romanii sa-l cinstim, ca sa se roage neincetat lui Hristos Dumnezeu, ca sa ne fereasca de toata rautatea si sa mantuiasca sufletele noastre.” (Stihira glasului 6 la Utrenia din 30 noiembrie)

Autor: Andreea Stefania Susala

Leave a Reply