Sarbatoarea Sfintilor Imparati Constantin si Elena

Constandinul Puilor

In fiecare an, in calendarul crestin ortodox, pe 21 mai se praznuieste sarbatoarea Sfintilor Imparati Constantin si a mamei sale, Elena, cei „intocmai cu apostolii”. In credinta populara, oamenii considerau aceasta sarbatoare ca fiind ultima zi de semanat porumbul, ovazul si meiul. O numeau „Consta dinul Puilor”, aceasta fiind perioada in care pasarile din padure isi invata puii sa zboare si sa se descurce singuri.

Una dintre superstitiile sarbatorii din 21 mai era pusa in legatura cu ceea ce se poate intampla cu o persoana care lucreaza in aceasta zi. Se spune ca cine muncea de sarbatoarea Sfintilor Imparati Constantin si Elena risca sa-si vada holdele distruse de pasarile cerului ori arse de soarele puternic, caci se considera ca, odata cu aceasta zi, incepe vara.


„Pe cand se afla in lupta cu dusmanul mai puternic, Imparatul Constantin a cerut ajutor lui Dumnezeu si, ziua in amiaza mare, a aparut pe cer o cruce luminoasa pe care sta scris cu litere de stele «Prin acest semn vei invinge». Peste noapte, imparatul l-a visat pe Iisus care il indemna sa faca un steag de lupta cu semnul crucii pe el. Asa a facut si a devenit invingator.
Devenind stapan al Romei, Constantin da, in 312, un decret de incetare a prigonirii crestinilor. Muta capitala imperiului roman in Bizant, unde construieste mult pentru cetatea care ii va purta numele – Constantinopole. Lupta pentru unitatea credintei crestine, tulburata de erezia lui Arie. Participa la Sinodul de la Niceea, a carui tinere el o hotarase.
In lucrarile sale a fost sustinut cu ravna si evlavie de mama sa, Elena. O trimite pe imparateasa la Ierusalim ca sa descopere Sfanta Cruce. Iar ea o gaseste! Elena ridica biserici la Sfantul Mormant, in Betleem si Niceea. Moare in 327. Peste zece ani, in 337, moare si imparatul Constantin.
Asa incepe istoria de peste un mileniu a Bizantului, care pentru romani a insemnat mult.” (Irina Nicolau).

Autor: Veronica Stancu

Leave a Reply