Sarbatoarea Sfintilor Mucenici

Sfintii 40 de Mucenici din Sevastia

In fiecare an, pe 9 martie, crestinii ortodocsi ii praznuiesc pe cei Sfintii 40 de Mucenici, care, conform povestirilor biblice, au fost umiliti si torturati de imparatul roman Licinius pentru credinta lor puternica intru Hristos.

Cei 40 de martiri au fost intemnitati, torturati timp de 8 zile si condamnati la moarte prin inghetare in lacul Sevestiei. In acea noapte, insa, s-a intamplat o serie de minuni: apa lacului s-a incalzit, topind gheata, si 40 de cununi stralucitoare s-au pogorat deasupra capetelor mucenicilor. Vazand acestea, Licinius a poruncit sa fie scosi din lac si lasati sa moara pe camp.

Pentru a comemora curajul dreptei credinte a mucenicilor, randuiala bisericeasca spune ca, in dimineata de 9 martie, sa se meagra la slujba si ca, mai apoi, femeile sa imparta pomana, in amintirea mucenicilor si pentru sufletele mortilor.

In functie de zona, imparteala pregatita pentru pomenire poate varia. Astfel, in zona Baraganului, gospodinele pregatesc din aluat mici figurine impletite, asemanatoare cifrei opt, pe care mai apoi le fierb si le prepara in zeama, in amintirea faptului ca sfintii mucenici au fost aruncati in lac. In Moldova si Banat, in schimb, se impletesc colaci mai mari ce se coc in tava, la cuptor, si care se glazureaza cu miere ori sirop de zahar.

Tot in functie de zonele tarii, si numele acestor preparate difera, fiind denumite „mucenici”, „sfintisori” sau „bradosi”. Forma cifrei opt, pe care acestia o au, reprezinta un simbol al infinitului si al echilibrului cosmic.


Obiceiurile romanesti imbina perfect obiceiurile crestine cu cele precrestine

Sarbatoarea Sfintilor Mucenici are loc in apropierea echinoctiului de primavara, motiv pentru care obiceiurile precrestine ale stramosilor au fost imbinate cu cele crestine, dand astfel nastere unor traditii si datini pe care oamenii le respecta chiar si in zilele noastre.

Dintre acestea, amintim obiceiul celor 40 de pahare de vin, acesta fiind considerat sangele varsat de sfintii martiri.

In popor, sarbatoarea Sfintilor 40 de Mucenici mai este numita si „Mosi”, caci are loc dupa cele 9 zile ale „babelor” si, se spune ca daca babele sunt capricioase, aducand vreme schimbatoare si ninsori, mosii sunt blanzi, prevestind vreme senina si temperaturi placute.

Un alt obicei, pastrat inca din timpurile vechi, il reprezinta scoaterea plugului la arat, de catre gospodari. In trecut, toate plugurile satului erau scoase la marginea satului, unde preotul venea pentru a le sfinti intru belsugul granelor.

De asemenea, traditia spune ca semintele semanate in aceasta zi vor rodi de 40 de ori mai mult, iar daca sarbatoarea nu este cinstita cum trebuie, 40 de zile de boli se vor abate asupra pacatosului.

Se mai spune ca ploaia cazuta in ziua Sfintilor Mucenici vesteste ploaie si in ziua de Pasti, iar tunetele si fulgerele vestestesc luna cu veselie si bunastare sufleteasca. Mai mult, inghetul in ajunul zilei de 9 martie prevesteste o toamna lunga.

Autor: Alexandra Udrea

Leave a Reply