Sarbatoarea Tuberozelor

5-6 august 2017, comuna Hoghilag, judetul Sibiu

In inima Transilvaniei, la o aruncatura de bat de centrul Sighisoarei, inclusa in Patrimoniul UNESCO inca din 1999, se afla un taram magic, de poveste. Este Taramul Tuberozelor.

Am aflat cu incantare despre un eveniment parfumat, Sarbatoarea Tuberozelor, care va avea loc intre 5-6 august 2017, in comuna Hoghilag, din judetul Sibiu, primul loc din Romania in care se cultiva tuberoze! Evenimentul se va desfasura la Biserica Evanghelica din Hoghilag, atestata in 1446, dar inchisa dupa plecarea masiva a sasilor din zona, la inceputul anilor ’90. Aceasta si-a redeschis portile anul trecut, pe 4 august.

Tradus din limba maghiara, Holdvilag inseamna Tinutul Lunii. Este un loc cu parfum de poveste, unde se gasesc in jur de 30 de gospodarii care cultiva tuberoze. O zi pe an, anul acesta in 5 august, gradinile de tuberoze se deschid special pentru vizitatori.

In plus, vizitatorii au ocazia sa stea de vorba cu domnul Maricari, cunoscut de toti ca „Profesorul satului”. Este, in primul rand, cultivator de tuberoze, are ochii negri, un pechinez in varsta de 17 ani si multe povesti de spus.


PROGRAMUL EVENIMENTULUI

Turul culturilor de tuberoze

Workshop de gatit cu flori

Ateliere creative pentru toate varstele

Atelier olfactiv si de bijuterii florale

Slow food de Hoghilag, Valchid si Prod

Suveniruri cu tuberoze

Pop-up muzeu de costume populare

Instalatii florale realizate de floristi

Proiectie de film „Orgile din Transilvania”

Voie buna cu Junii Sibiului, Fanfara Saseasca Blaskapelle Neppendorf, Luminita Dejan

*****

Sarbatoarea Tuberozelor este o sarbatoare-concept organizata de Fata care gateste cu flori impreuna cu Primaria Hoghilag si Consiliul Judetean Sibiu.

La Hoghilag se ajunge in aproximativ 10 minute de la Sighisoara catre Medias, cu o abatere de cca 2 km de la DN in dreptul semnalizatorului localitatii.

*****

Un articol amplu, dedicat acestei sarbatori, puteti citi AICI.

Sursa informatii: Sarbatoarea Tuberozelor

Autor: Veronica Stancu

Leave a Reply