Sarmiza Bilcescu-Alimanisteanu

prima romanca avocat si prima femeie din lume Doctor in Drept

Sarmiza Bilcescu-Alimanisteanu a fost prima romanca avocat, prima femeie din Europa care a obtinut licenta in Drept la Universitatea din Paris si prima femeie din lume cu un doctorat in Drept. Aceasta s-a nascut la Bucuresti, la data de 27 aprilie 1867, in familia Bilcescu.

Familia Bilcescu ii ofera Sarmizei o invatatura solida, cu toate ca traiau intr-un secol schimbator. In mintea tinerei fetei se intaresc ideile nationaliste, idolul ei si al intregii familii fiind Ion Bratianu. Era talentata in domeniul muzicii, canta minunat la pian, putand deveni recunoscuta in strainatate. A considerat, insa, ca ar fi mai de folos natiunii ca avocat. Primeste indrumari chiar de la Spiru Haret si frecventeaza o perioada Colegiul Sf. Sava. Studiaza pianul cu marele compozitor Eduard Wachmann. Isi spunea de multe ori: “Cata diferenta intre zbuciumul orasului si calmul odihnitor al satului, cata pace in curatenia campului, in culoarea ierburilor si a pomilor, in viata grea si plina de stradanie a oamenilor.”


Sarmiza avea un respect deosebit pentru mama ei, care a insotit-o pretutindeni, cu multa afectiune, plina de grija pentru sanatatea si educatia acesteia. Prin sufletul Sarmizei trec ambitii ce tin atat de imboldul ei launtric, dar mai ales de a rascumpara binele facut de catre parintii ei, de a munci pentru dezvoltarea tarii si de a incerca sa aduca alinare saraciei. Este atrasa spiritual de mosia Florica, cea a Bratienilor, a carei climat intelectual si-a pus amprenta asupra Sarmizei, mai cu seama teoriile politice ale lui Ion Bratianu, care vedea libertatea ca pe un principiu de renastere. Acolo, la mosia Florica, mai presus de orice erau interesele tarii: suveranitate, libertate, onoare, bunastare. In acest mediu s-a format Sarmiza Bilcescu, alaturi de copiii marelui liberal.

La varsta de 17 ani, Dumitru Bilcescu, tatal Sarmizei, o inscrie la Facultatea de Drept, chiar daca in acea vreme era o noutate pentru o fata. Inscrierea Sarmizei la Drept a provocat mari reactii. O femeie avocat era ceva uimitor, dar aceasta ia toate examenele, ba mai mult, i se permite sa fie insotita de mama ei la cursuri. Profesorii de la Sorbona vedeau in inscrierea primei studente la Drept un semn de mandrie. Aceasta este maniera in care Sarmiza Bilcescu isi incepe cariera de prima romanca avocat.

Alaturi de ea a fost mereu Maria Bilcescu, care a sustinut-o la fiecare pas, crezand totdeauna in rasplata care vine dupa munca. Profesorul Paun ii scrie, printre altele, Sarmizei: “Daca am avea multe mame ca Doamna Bilcescu si Doamna Bratianu, am merge repede departe. Imbratiseaza pe mama dumitale de multe ori seara cand te culci si zi-i din toata inima: tie iti datorez tot ce stiu.”.

Prin meritele sale, Sarmiza-Alimanisteanu a devenit prima femeie Doctor in Drept din lume, cu o educatie artistica exceptionala si cu o cultura generala remarcabila. La Paris, alaturi de studiile de Drept, devine eleva celebrului Marmontel. Aceasta afirma: “Primirea din partea profesorilor a fost glaciala, iar primirea din partea studentilor a fost facuta cu foarte mult respect.”. In 1890 trece cu brio examenul de doctorat, ea facand parte din prima generatie de femei care a incercat sa schimbe atitudinea fata de femeie in general, care era privita pana atunci doar in postura de mama si sotie. Incepe o miscare feminista, cu revendicari legitime pentru emanciparea civila si sociala, pentru eliberarea femeii de sub tirania restrictiilor. Principiile sale in legatura cu viitorul femeii s-au evidentiat clar in teza sa de doctorat, unde si-a remarcat pozitia in marea dezbatere a vremii privind destinul si cariera oricarei femei din lume.


Desi a fost respinsa initial, Sarmiza Bilcescu a fost primita in baroul de la Bucuresti condus de celebrul om politic Take Ionescu. Cu toate acestea, ea intelege ca in Romania, in acea vreme, o femeie avocat nu va avea clienti si nu va profesa niciodata. S-a maritat cu inginerul Constantin Alimanisteanu si s-a retras din barou, insa nu a incetat sa fie o prezenta activa in cercurile feministe ale vremii, luptand pentru dreptul la educatie al femeilor. S-a numarat printre fondatoarele “Societatii Domnisoarelor Romane”. De asemenea, a fost presedinte executiv al “Asociatiei Femeilor Univeristare”, a carei presedinta de onoare era Regina Maria.

A murit in anul 1935 si a fost inmormantata la Bilcesti, imbracata in costum national. Regina Maria a scris in telegrama de condoleante trimisa fiului Sarmizei Bilcescu: “Te rog a primi cele mai sincere condoleante la moartea vrednicei tale mame, care a fost una din cele mai distinse si mai destoinice dintre femeile romane.”.

Am facut, asadar, o incursiune in biografia Sarmizei Bilcescu-Alimanisteanu, prima femeie avocat si doctor in Drept din Europa, o personalitate exceptionala care prin munca si personalitatea ei a deschis drumuri noi in lupta pentru emanciparea femeilor.

Autor: Andreea Stefania Susala

Leave a Reply