Satul mestesugurilor

redescoperirea Romaniei autentice

Acum 5 ani, la Comana, s-a inaugurat Atelierul-muzeu Moara de hartie, dedicat adultilor care doreau sa redescopere mestesuguri legate de carte: hartia manuala, tiparul manual si legatoria de carte.
Este considerat muzeu pentru ca echipamentele pe care proprietarii le-au achizionat au apartinut vechilor tipografii din Romania, cel mai vechi echipament fiind din 1889. In cei cinci ani de existenta, au trecut deja pragul Morii de hartie mii de vizitatori, incantati sa descopere, sub ochii lor, nasterea hartiei manuale.

Moara de hartie din Comana e un loc care isi continua povestea prin aparitia unui alt proiect conex, nascandu-se astfel Satul mestesugurilor, un proiect finantat de guvernul Norvegiei prin mecanismul financiar 2009-2014 in cadrul domeniului de finantare „Inovare in Industria Verde – Romania”, ce sustine proiectele cu impact pozitiv asupra mediului.


A luat fiinta de la zero un mic sat care da o sansa comunitatii din Comana, dar si mestesugurilor romanesti prin punerea in valoare a trecutului si a modului de viata traditional: prelucrarea lemnului, fieraria, prelucrarea stufului, olaritul, tesutul, moraritul traditional, prelucrarea fructelor, legumelor si a plantelor medicinale.

Proiectul a fost pregatit anterior timp de douazeci si doua de luni si a fost inaugurat pe 7 mai 2016. In concluzie, ce vor gasi vizitatorii in Satul mestesugurilor? Un atelier dedicat conservelor traditionale (cuhnia brancoveneasca); un atelier de tesut, cusut, brodat; un atelier de impletituri; o fierarie; un atelier de lucru in lemn; un atelier de olarit; o moara veche si o brutarie. Acestea sunt cele sapte mestesuguri.

Am aflat ca Satul mestesugurilor genereaza si locuri de munca in Comana, fiind sapte persoane care se vor ocupa de cate un mestesug.

I-am intrebat pe initiatorii proiectului cum sunt oamenii pe care ii asteapta in vizita? „Oameni care sa aprecieze mestesugurile, oameni cu suflet, care sa asculte povestile noastre, cei care isi doresc sa creasca Romania autentica, sa cumpere produse si sa participe la ateliere, in felul acesta promovand valorile si mestesugurile romanesti.”, ne-a spus Dana Georgescu.

Ce produse se vor putea cumpara? Produse adaptate secolului XXI, un echilibru intre traditional si modern. Tricouri cu motive populare romanesti, cosuri impletite din papura, palarii, papuci, obiecte ornamentale, mobila, produse de panificatie, oale, farfurii, cani, produse decorative din lut si siropuri, gemuri, zacusca. Productia acestora va incepe treptat, dar primele dulceturi de capsune si tricouri cu motive populare romanesti sunt pregatite sa ajunga la primii cumparatori.


Interesant si laudabil este faptul ca Satul mestesugurilor va fi o piata de desfacere si pentru mesteri din alte zone ale tarii, care vor fi ajutati sa isi vanda produsele aici.

Un punct de atractie de necontestat, asociat brutariei, este un cuptor de armata din 1945, inca nefolosit vreodata, dar care va fi pus in functiune la Satul mestesugurilor.

Satul va fi gazda mai multor tipuri de evenimente: workshop-uri, lansari de carte si concerte.
De altfel, in fiecare sambata si duminica au loc ateliere, demonstratii si alte tipuri de activitati la Moara de hartie si Satul mestesugurilor, pe care va invitam sa le descoperiti la: Moara de hartie si pe Facebook: Moara de hartie si Satul mestesugurilor.

Autor: Veronica Stancu

Leave a Reply