Sfantul Ioan Botezatorul

7 ianuarie

In fiecare an, pe 7 ianuarie se praznuieste Soborul Sfantului Ioan Botezatorul. Nascut in cetatea Orini, Sfantul Ioan Botezatorul a fost feciorul Elisabetei si al preotului Zaharia. Este cunoscut si sub denumirea de „Inaintemergatorul” pentru ca a anuntat venirea lui Hristos.

Perspectiva traditiei

Multi romani poarta numele de Ion si Ioana (si derivatele acestora), reprezentand cea mai bogata familie onomastica din Romania.

In traditia populara, de Sfantul Ioan avea loc Iordanitul femeilor, un ritual care semnifica incheierea ciclului sarbatorilor de iarna. Iordanitul femeilor avea o desfasurare riguroasa: nevestele batrane le primeau in grupul lor pe cele mai tinere, le duceau la rau sa le stropeasca cu apa si apoi pregateau o masa comuna.

Un alt obicei este Iordaneala: tinerii care au luat de la preot agheasma de la Boboteaza merg in dimineata zilei de Sfantul Ioan la biserica si dupa terminarea slujbei stropesc fiecare om care iese din biserica.

Sfantul Ioan este considerat protectorul pruncilor. Tot el „boteaza gerul”, ceea ce inseamna ca frigul se inmoaie. Ziua de Sfantul Ioan este o zi cu bucurie; se spune ca cel care nu e vesel in aceasta zi va fi trist tot anul.
De asemenea, se recomanda ca toata lumea sa se stropeasca cu apa sfintita in dimineata Sfantului Ioan, gest care ne fereste de boli tot anul.


Perspectiva religiei

Cinstitul Inaintemergator si Botezator Ioan a avut un rol important in Botezul lui Hristos. A fost o personalitate impresionanta si un profet mare, care s-a aflat in punctul de trecere dintre Vechiul si Noul Testament pentru ca a fost ultimul profet al Legii vechi si primul ce apartine Legii noi.

Sederea in pustie de la varsta de trei ani arata ca avea o viata ingereasca. Prin propovaduirea pocaintei, el a pregatit poporul pentru intampinarea lui Mesia. Smerenia ii era nesfarsita, iar felul sau de viata arata ca ajunsese la o mare impartasire din har.

Pe Ioan Inaintemergatorul l-au caracterizat multe atribute. Cuvantul Ioan inseamna darul lui Dumnezeu, iar Prodrom (Inaintemergator) inseamna „cel care deschide calea“, adica „cel care anunta venirea lui Mesia“. Se numeste Botezator pentru ca L-a botezat pe Hristos. In randuiala Bobotezei, Cuviosul Cosma Melodul, Episcopul Maiumei, il denumeste prin trei sintagme: voce a Cuvantului, candela a luminii si luceafar al soarelui.

Despre viata Sfantului Ioan Botezatorul sunt putine informatii. In Biblie, ni se spune ca evita asezarile omenesti, traind in pustie si hranindu-se cu lacuste si miere salbatica. Ducea o viata simpla, austera, sincera, dar plina de duh sfant. Si-a inceput predica in tinutul din imprejurimile raului Iordan, propovaduind botezul pocaintei, un botez cu apa, pentru iertarea pacatelor.

Botezatorul era „glasul celui ce striga din pustie”, cel ce trebuia sa netezeasca calea Domnului. Accentul strigatului sau era concentrat in cuvantul „Pocaiti-va”. Predica sa a avut o mare influenta asupra oamenilor simpli, care pareau gata sa faca orice le spunea acesta. Ei veneau pe prundurile Iordanului si dormeau noaptea pe nisip, il ascultau de dimineata pana seara pe cel care venise ca un inger al Domnului sa vesteasca Imparatia Cerurilor. Informatiile despre credinta, dreptatea, adevarul si libertatea propovaduite cu deplina autoritate de Proorocul Ioan au ajuns si la Irod, carmuitorul Galileeii. Misiunea divina a Proorocului Ioan a fost aceea de a-L descoperi lumii pe Iisus Hristos. Despre Ioan, Mantuitorul lumii le spunea atunci ucenicilor sai si poporului: „dintre toti cei ce s-au nascut din femeie pana la el, nimeni nu este mai mare ca Ioan Botezatorul”.

Proorocul Ioan poate fi tuturor indreptar pe calea stramta a infrangerii trufiei, a egoismului si egocentrismului, indemnand la smerenie si viata simpla. El face lucrul acesta printr-o marturisire simpla, referindu-se la Iisus Hristos: „Eu trebuie sa ma micsorez, iar El trebuie sa creasca“.

Surse: crestinortodox.ro, Irina Nicolau, realitatea.net, ziare.com

Autor: Veronica Stancu

Leave a Reply