Statuia lui Decebal

cea mai inalta sculptura din Europa

Aproape de granita cu Serbia, Dunarea a creat in relieful zonei o minunatie pe care peisajul si-a insusit-o perfect, dand nastere „Cazanelor” si unui taram de basm, pe care omul a reusit sa-l desavarseasca printr-o sculptura extraordinar de frumoasa in piatra stancoasa, de pe malul fluviului.

In apropiere de Orsova, pe malul stang al Dunarii, exista Golful Mraconia, acolo unde a fost sculptat in stanca chipul lui Decebal, cea mai mare sculptura din Europa, pusa pe lista celor mai apreciate atractii turistice sculptate ale lumii, alaturi de statuia Cristos din Rio de Janeiro, statuia Libertatii din New York sau statuia lui Buddha din Myanmar.

Operatiunea s-a desfasurat pe durata a 10 ani, intre 1994-2004, fiind executata de o echipa de 12 sculptori alpinisti, condusa de sculptorul orsovean Florin Cotarcea.


Lucrarea fost demarata la insistentele istoricului amator Iosif Constantin Dragan, care a si finantat intregul proces (ce a costat peste un million de dolari), fiind un om de afaceri prosper.

Realizarea acestei capodopere nu a fost deloc simpla, dat fiind locul greu accesibil, care a trebuit sa fie defrisat si curatat. Oricum, misiunea a fost extrem de periculoasa, de la inceput si pana la finalizarea proiectului, caci viperele pandeau la orice pas, iar riscul de cadere in gol a fost imens, procesul nefiind lipsit de unele incidente.

Mai mult, locul a fost aproape imposibil de exploatat cu ajutorul utilajelor grele, iar echipamentele si uneltele au fost transportate cu barcile si apoi carate de muncitori.

Este important de mentionat si faptul ca s-a folosit peste o tona de dinamita pentru a realiza lucrarea.

Un alt aspect interesant il constituie faptul ca, in zona statuii, apa Dunarii atinge cea mai mare adancime, adica 120 de metri.

Impunatoarea creatie masoara 55 de metri in inaltime si 25 de metri in latime.

Pe malul opus al Dunarii, cel sarbesc, vizavi de chipul lui Decebal, cioplit cu maiestrie si truda, dainuie, de peste 2000 de ani, vestita Tabula Traiana, monumentul ridicat de catre imparatul Traian, pentru a marca marsul trupelor imperiale romane spre Dacia. Iata cum firul istoriei scrisa demult este reactualizat si impletit armonios cu opere artistice deosebite!

Autor: Alexandra Udrea

Leave a Reply