Strada in trepte a Bucurestiului

Capitala Romaniei are o strada alcatuita doar din trepte.
Cati dintre cei ce locuiesc in Bucuresti stiu ca, in vecinatatea parcului Carol, exista o strada alcatuita exclusiv din trepte? Cati dintre voi nu ati trecut adesea pe langa acest loc, fara a banui macar ca aici se afla ascunsa o parte din frumusetea istoriei arhitecturii urbane?
Precum in majoritatea marilor orase ale lumii, unde exista strazi in trepte faimoase, gasim si in capitala noastra strada Xenofon. De-o frumusete aparte si incarcata de povesti ale timpului scurs cu repeziciune, aceasta strada are o istorie nedrept de putin cunoscuta.


70 de trepte, atat masoara strada Xenofon si fiecare dintre acestea spune, tanguindu-se de atata amar de vreme, povestea unei istorii arhitecturale a Bucurestilor uitati. Construita cu peste 200 de ani in urma, multe dintre treptele sale s-au deteriorat, asfaltul s-a fisurat sau chiar s-a rupt, printre fisurile sale aparand firicele de iarba. Inaintand pe strada, iti poti lasa, pe propria raspundere, greutatea pe bucata de metal ce, odinioara, juca rolul unei balustrade de sustinere. Chiar si asa, parfumul de odinioara a ramas indubitabil in atmosfera locului.

La capatul stradutei, dupa ce ai urcat cu grija toate treptele sale, un monument architectural se lasa descoperit: palatul Suter, o constructie a arhitectului Adolf Suter, realizata acum peste 100 de ani si care, in urma restaurarii si a modernizarilor, a fost transformata intr-un hotel de lux, Carol Parc Hotel. Treptele strazii Xenopon reprezinta, practic, scara ce te inalta din mijlocul vietii citadine agitate catre dichisul si eleganta unei constructii rafinate.

Istoria a intalnit arta contemporana in cadrul unui proiect inedit.
Prin intermediul unui proiect initiat de agentia de media Initiative in 2014 si denumit, generic, “Bucuresti la Scara”, artista Eva Radu a pictat intreaga suprafata a scarilor cu imagini ale monumentelor reprezentative pentru Capiatala (mai ales ca Bucurestiul implinea 555 de ani). A fost o campanie extrem de frumos primita de public, majoritatea oamenilor afland astfel, pentru prima data, de aceasta strada minunata. Drept urmare a feedback-ului pozitiv al bucurestenilor si al strainilor (care nu au contenit sa se pozeze cu treptele si picturile acestora), proiectul a fost continuat si in 2015, cand aceeasi artista a realizat o noua pictura pe strada Xenofon, de data aceasta in acord cu parcul din apropiere – o cascada montana care sa fie privita precum o “oaza de arta contemporana urbana”.
Tinand cont de succesul avut de acest proiect in anii trecuti, ne asteptam si anul acesta la o noua surpriza, venita din partea artistei Eva Radu si a initiatorilor de proiect.
Autor: Alexandra Udrea

Leave a Reply