The Atlas of Beauty

Proiectul romanesc care face senzatie in lumea intreaga

Fotograful roman Mihaela Noroc calatoreste de 3 ani in jurul pamantului si fotografiaza femei din toate colturile planetei, surprinzand diversitatea lumii in care traim.
Anul trecut, proiectul Mihaelei a devenit faimos in intreaga lume dupa ce mass-media internationala i-a acordat spatii largi. Oprah Winfrey, Huffington Post, Forbes, Elle, RAI, The Telegraph sunt doar cateva dintre numele mari care au evocat pe larg „Atlasul Frumusetii”, anul trecut, tranformandu-l in cel mai mediatizat proiect artistic romanesc al zilelor noastre.


Fotograful roman insa nu s-a oprit aici si a continuat aventura in jurul planetei. In vara, in timp ce se afla intr-o asezare izolata din Mongolia, a fost contactata de cei de la CNN pentru un interviu in direct. “Dupa o noapte dormita in iurta, intr-o asezare izolata din Mongolia, am primit un telefon tocmai din Statele Unite, de la Atlanta. Si-asa, inconjurata de oi si iaci, am intrat in direct la CNN, cu Natalie Allen.
In Tadjikistan, Mihaela a fotografiat o tanara saraca care se ocupa de plantarea florilor, pe strazile din capitala tarii. Dupa ce fotograful roman a publicat imaginea pe pagina ei de Facebook, tanara din Tadjikistan a devenit cunoscuta in intreaga lume, numeroase publicatii internationale relatandu-i povestea impresionanta. Apoi, Mihaela Noroc a ajuns cu “Atlasul Frumusetii” in Coreea de Nord. Fusese deja in Afganistan cu proiectul, asa ca avea deja ceva experienta in locurile mai putin turistice ale lumii. Fotografiile Mihaelei din Coreea de Nord au devenit imediat o senzatie in presa internationala. The Guardian, BBC sau Spiegel s-au adaugat la numele mari care deja prezentau frecvent „Atlasul Frumusetii”. A fost o premiera mondiala pentru ca nimeni, pana atunci, nu mai documentase frumusetea femeilor din Coreea de Nord. Pentru Mihaela si al sau proiect au urmat cele mai populate tari ale lumii, China si India. Multe dintre femeile obisnuite pe care le-a fotografiat acolo, au devenit mici vedete in aceste tari.

E incredibil sa vezi un interviu in presa din China, cu o femeie pe care ai fotografiat-o. Sa afli cum i s-a schimbat viata, dupa ce a fost inclusa in proiectul Atlasul Frumusetii. Asta, bineinteles, daca are cine sa-ti traduca articolul.”


In India, Mihaela a stabilit o noua premiera. A fotografiat-o pe Sonam Kapoor, una dintre cele mai mari vedete indiene, si a inclus imaginea ei intr-o serie unica, alaturi de femei obisnuite, din toate mediile. Aceasta serie a fost preluata de toata presa importanta din India si pentru prima oara femei sarace, marginalizate in societate, au fost prezentate ca simboluri ale frumusetii, alaturi de o mare actrita. Sonam Kapoor e considerata una dintre cele mai frumoase femei din India si a declarat pe contul ei de Twitter ca e mandra sa faca parte din proiectul Mihaelei Noroc.
Acum cateva saptamani, ca o recunoastere a eforturilor ei de a omagia femeile din intreaga lume, Mihaela a primit o invitatie incredibila. Echipa Facebook a ales-o sa fie fotograful care va realiza campania lor pentru Ziua Internatioanala a Femeii, in 2016. Gigantul american i-a incredintat misiunea de a fotografia si de a intervieva mai multe femei deosebite, cu ocazia zilei de 8 Martie. “Cand cei de la Facebook m-au contactat si mi-au spus ca vor ca eu sa realizez campanie lor de Ziua Femeii, pur si simplu am crezut ca e o gluma. Dar dupa ce mi-a trecut uluiala, m-am apucat imediat de lucru pentru ca totul era contra cronometru. Timp de 3 saptamani, am schimbat 17 avioane, am calatorit in 6 colturi diferite ale lumii, unde am intalnit 6 femei incredibile. A fost o experienta nebuna si frumoasa, pe care n-o voi uita niciodata.” Aventura de trei saptamani a Mihaelei s-a terminat in sediul Facebook, de la New York, unde fotograful roman a acordat un interviu faimoasei publicatii TIME.

Mihaela va calatori pe tot parcursul anului 2016, pentru ca in 2017 sa publice prima editie a albumului „Atlasul Frumusetii”. “Dupa ce voi publica albumul la nivel international, vreau sa petrec mai mult timp in Romania. Am calatorit in toata lumea, dar nicaieri nu ma simt mai bine ca acasa, oricat de multe probleme exista uneori. Mi-as dori ca pe viitor sa realizez un album dedicat doar frumusetii din Romania.

Urmariti desfasurarea proiectului pe pagina de facebook si pe site.

Sursa: comunicat de presa Mihaela Noroc
Autor: Veronica Stancu

Leave a Reply