Theodor Aman

intemeietorul primelor scoli romanesti de Arte Frumoase

Artistul, ca si literatul, trebuie sa apartina timpului sau; numai cu aceasta conditie operele lui se vor transmite posteritatii. El trebuie sa apartina tarii sale, numai astfel va fi uimitor. El trebuie sa-i exprime opiniile, daca tine sa fie adevarat si admirat de ganditori. El trebuie sa se arate concret in cugetarile lui, numai astfel va avea un ideal.”

Theodor Aman s-a nascut pe 20 martie 1831, la Campulung Muscel. A fost pictor si grafician, pedagog, academician roman, dar si intemeietorul primelor scoli romanesti de Arte Frumoase de la Iasi si Bucuresti.

Theodor Aman este un simbol al istoriei plasticii romanesti, fiind considerat primul artist modern din tara noastra. Mai mult de atat, el a influentat prin activitatea sa si a grabit in acelasi timp, in Principatele Unite ale Moldovei si Tarii Romanesti, viziunea spre modernitate si dezvoltarea institutionala pana la izbucnirea Razboiului Ruso-Turc din 1877. De asemenea, Theodor Aman si Gheorghe Tattarescu au fost, in data de 5 octombrie 1864, intemeietorii Scolii de Arte Frumoase din Bucuresti.

Theodor Aman era de origine macedoneana, provenind din familia unui negustor bogat, Dimitrie Dimo. Atelierul si casa in care locuia, care a fost construita in anul 1869, in stil pompeian, era in acea vreme o locatie moderna unde se intalnea elita Bucurestiului.


Aman a urmat cursurile Scolii Centrale din Craiova, unde a luat lectii de desen la clasa profesorului Constantin Lecca. Dupa aceea, se inscrie la cursurile Colegiului Sfantului Sava din Bucuresti, la clasa profesorului Carol Wallenstein. In perioada 1850-1857 se stabileste la Paris, unde incepe sa studieze pictura cu Michael Martin Drolling, iar din 1851 cu Francois-Edouard Picot, fiind fascinat de pictura maestrilor Renasterii italiene. S-a reintors in tara in 1858 si a contribuit la reorganizarea invatamantului artistic romanesc.

Muzeul Theodor Aman din Bucuresti este una dintre cele mai frumoase resedinte particulare, fiind construita chiar dupa proiectele lui Aman. De asemenea, a fost prima casa-atelier de artist din Romania. Decoratia interioara – pictura murala, vitraliile, decoratia pictata pe tamplarie, stucatura tavanelor, lambriurile atelierului si mobilierul casei – reflecta viziunea lui Theodor Aman.

Acesta a scris in testament ca isi doreste ca resedinta lui sa devina muzeu. A murit pe 19 august 1891, la Bucuresti, iar dupa moartea sa, Ana Aman a donat statului colectia si casa, tocmai in ideea ca aceasta sa devina institutie muzeala, fapt ce s-a intamplat in 1908. Colectia muzeului cuprinde 196 de picturi, 400 de desene si gravuri, precum si 50 de placi de gravura. Asadar, muzeul este singura casa-document de epoca ramasa in Bucuresti.

Numele lui Theodor Aman a ramas in istoria artei romanesti nu doar prin valoarea operelor semnate, ci si prin contributia la intemeierea primelor scoli de Arte Frumoase, la Bucuresti si Iasi.

Autor: Andreea Stefania Susala

Leave a Reply