Timisoara – primul oras iluminat electric

Romania se poate mandri cu multe premiere la nivel mondial, iar iluminatul electric este una dintre acestea.
La 12 noiembrie 1884, Timisoara devenea primul oras din lume iluminat electric cu 731 de lampi incandescente ce aveau filamentul din carbune.
Traseul stradal, pe care lampile incandescente cu filament de carbune il luminau la acea vreme, avea o lungime de 59 de km si a propulsat orasul romanesc in topul reusitelor notabile ale acelei vremi, desi Timisoara nu era straina de astfel de premiere.
Orasul de pe Bega era deja cunoscut ca fiind prima urbe romaneasca unde a fost implementat transportul cu tramvaiul tras de cai (1869), dar si primul oras al tarii noastre unde a fost dezvoltat si utilizat traficul fluvial regulat de marfa si de pasageri (tot 1869).


Astazi, Timisoara este unul dintre cele mai frumoase si iubite orase nu doar de catre romani, ci de intreaga lume, fiind frecvent aleasa ca destinatie ideala de catre turisti. Urbea continua sa se dezvolte, tinand pasul cu noutatile si evolutiile vestice, uneori fiind ea insasi pioniera, pentru a-si mentine renumele castigat incepand cu cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea.

Autor: Alexandra Udrea

Leave a Reply