Traditii de Mos Nicolae

Obiceiurile de Mos Nicolae sunt mentionate in traditia occidentala, precum si in traditia romaneasca. Sfantul Nicolae este sarbatorit pe 6 decembrie, fiind supranumit si „Facatorul de minuni”, patron al Greciei, unul dintre cei mai cunoscuti sfinti ai crestinatatii. Numele sau este format din cuvintele grecesti „nike”, care inseamna biruinta, victorie si „laos”, care semnifica popor, un om ce face parte dintr-un popor victorios.

In credinta populara, Sfantul Nicolae mai este cunoscut si sub numele de San-Nicoara. Se spune ca el pazeste soarele care incearca sa se strecoare pe langa el pentru a ajunge la taramurile de miazanoapte cu scopul de a lasa lumea fara caldura si lumina.

Originea traditiei provine de la povestea personajului legendar si mitic, care a existat cu adevarat in persoana episcopului din Myra-Lichia, o personalitate cu o credinta nemarginita in Dumnezeu, care a trait in secolul al IV-lea. Lui Nicolae de Myra ii sunt atribuite numeroase fapte bune fata de cei saraci si napastuiti, dar si miracole, numele sau traducandu-se prin „biruitor de popor”.


Una dintre cele mai cunoscute legende despre Mos Nicolae este povestea celor trei fete sarace, care, neavand zestere, nu puteau sa se casatoreasca, urmand astfel sa fie vandute de tatal lor unor barbati instariti. Se spune ca Sfantul Nicolae, aflandu-le necazul, le-a aruncat fiecareia pe geam, intr-o noapte, cate un saculet de bani. Saculetii au cazut fie in ciorapii pusi la uscat, fie in ghete, de aici provenind obiceiul ca darurile de Mos Nicolae sa fie puse in ghetute.

In unele regiuni ale tarii, in ziua de Sfantul Nicolae, oamenii aduc in casa crengute de pomi fructiferi pe care le pun in apa langa icoane ca sa infloreasca pana de Anul Nou. Daca aceste crengute vor inflori pana la sfarsitul anului, anul care va veni va fi unul foarte roditor.

In noptile sfinte de sarbatori, cand, pret de o secunda, se deschid cerurile si pentru noi, muritorii, se spune ca Sfantul Nicolae poate fi vazut stand in partea stanga a lui Dumnezeu (in partea dreapta este asezat Arhanghelul Mihail).

In zonele rurale, feciorii se organizeaza in cete, isi aleg gazda in casa careia vor avea loc repetitiile pentru colinda de Craciun si de Anul Nou.

De asemenea, copiii cuminti au fost invatati ca, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, Sfantul Nicolae vine si le pune in pantofi dulciuri, jucarii, iar celor neascultatori le face un cadou simbolic pentru comportamentul lor – o nuielusa. In unele zone, copiii ii lasa mosului apa si morcovi pentru calul sau.

In colindele romanesti, cantate cu bucurie in plina iarna, se vorbeste despre florile dalbe, flori de mar, deoarece batranii cunosteau si ei acea nuielusa a Sfantului Nicolae. Nuielusele de mar care infloresc sunt un semn de iertare a greselilor facute.

Sarbatoarea Sfantului Nicolae aduce mangaiere oamenilor saraci, copiilor, victimelor judecatilor nedrepte, fiind totodata venerata in intreaga lume.

Autor: Andreea Stefania Susala

Leave a Reply