Traditiile lui Brumarel

Luna octombrie este cea de-a doua luna a toamnei si, asa cum ii spune si numele din popor, “Brumarel”, vine cu bruma, vreme rece si zile mohorate.

Din popor se spune ca daca luna octombrie poposeste cu bruma multa ori zapada si zile geroase, vremea din ianuarie va fi blajina si prietenoasa. In schimb, daca zilele lui brumarel vor fi ploioase, decembrie va aduce vant puternic; daca tuna in octombrie, iarna va fi blanda, dar daca octombrie va fi cetos, iarna va fi grea si cu omat mare.

De asemenea, din stramosi se crede ca daca pomii raman golasi de frunze inca din primele zile ale lui octombrie, anul nou va veni cu roade bogate.

In aceasta luna, in gospodariile taranilor continua forfota si pregatirile de iarna. Gospodinele asaza dulceturi si muraturi pe rafturile camarii, iar barbatii culeg poamele si porumbul, curata pomii si gradinile, ara si seamana pamantul, dupa obiceiul toamnei.


Pe langa treburile gospodaresti si traditiile din popor, luna octombrie vine si cu sarbatori religioase importante:

14 octombrie – Sfanta Cuvioasa Parascheva

O sarbatoare in amintirea Cuvioasei Parascheva, tanara care, la varsta de 10 ani, auzind cuvintele dumnezeiesti “Oricine voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze”, se leapada de familie si bunuri materiale pentru a-I urma lui Hristos.
Traditia spune ca asa cum este timpul de Sfanta Parascheva, asa va ramane pana la Sfantul Dumitru. Tot in aceasta zi se organizeaza targuri si serbari pentru comercializarea si schimbul produselor provenite de la oi.

26 octombrie – Sfantul Mucenic Dimitrie

Nascut la sud de Dunare, in satul Basarabi (Bulgaria), a trait in secolul al XIII lea. In timpul vietii s-a retras intr-o pestera, unde nimeni nu stie cat timp a trait si nici nu atunci cand a murit. Se spune ca atunci cand a simtit ca se apropie momentul mortii, s-a asezat singur intre doua lespezi de piatra, precum intr-un sicriu si si-a asteptat sfarsitul, iar, cu trecerea timpului, a fost acoperit de apele raului.

Autor: Alexandra Udrea

Leave a Reply