Traditiile lunii august

August, a opta luna a anului, cu 31 de zile si ultima luna de vara, este numita popular Gustar sau Secerar, reprezentand o perioada bogata in fructe, legume, plante si grane.
„In lumea intreaga se face infruptatul pentru ca in august se coc merele, perele, prunele, pepenii verzi si galbeni, prind a se indulci strugurii. Anume in aceasta luna oamenii incep a gusta din roada noua a livezilor, viilor si gradinilor, ducand «poama noua in gura veche», cu mana pe dupa ceafa.”
Initial, luna august se numea Sextilis, in limba latina, pentru ca era a sasea luna din calendarul roman, calendar care incepea cu luna martie, dar luna august a fost redenumita astfel in onoarea imparatului roman Augustus. Imparatul a ales aceasta luna deoarece reprezenta perioada in care avusese cateva dintre cele mai mari victorii militare, inclusiv cucerirea Egiptului.


Sarbatorile lunii august
1 august – Macaveii, Scoaterea Sfintei Cruci
6 august – Probejenia sau Schimbarea la Fata
15 august – Adormirea Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mare
25 august – Vartolomeii, Sfantul Apostol Bartolomeu
29 august – Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul.

Pe 1 august sunt pomeniti cei 7 Sfinti Mucenici Macabei – frati evrei, foarte credinciosi. Au trait in vremea imparatului Antioh, care voia sa distruga neamul evreiesc, si au fost chinuiti pana la moarte intr-un cuptor plin de jar si foc. Oamenii le respecta ziua si duc la biserica flori si spice de grau, la sfintit, pentru ca apoi sa le foloseasca de leac. Boabele de grau sfintite se folosesc de samanta, pentru a obtine recolte bogate. Gradinile si livezile se stropesc cu agheazma.

Pe 6 august este sarbatoarea Schimbarii la Fata sau Probejenia. Dupa ce a implinit 33 de ani, Iisus le-a spus ucenicilor ca va trebui sa mearga la Ierusalim, unde va fi omorat. Aflat pe muntele Taborului, s-a indepartat de Petru, Iacov si Ioan pentru ca voia sa se roage. Ucenicii au adormit, iar cand s-au trezit l-au vazut pe Iisus Schimbat la Fata, adica stralucind de slava dumnezeiasca.
In traditia populara, in aceasta zi, femeile aduna si usuca plante de leac, oamenii inceteaza cu scaldatul in rauri, iar calatoriile trebuie amanate pentru ca e pericol de ratacire.

Un moment important al lunii august este sarbatoarea Adormirea Maicii Domnului, care incepe cu un post cuprins intre 1 si 14 august. Sigur ca si cu aceasta sarbatoare sunt asociate cateva obiceiuri si superstitii: special in aceasta zi, se tocmesc pandarii pentru vii si se leaga ciocul pasarilor pentru a nu prada viile. De asemenea, se crede despre planta numita „palma Maicii Domnului” ca te fereste de boli daca este culeasa in aceasta zi, fiind fiarta si folosita la scaldatoare. Tot pe 15 august se pot culege flori de camp si flori de leac, care se pun la icoana Preacuratei, apoi sunt bune de leacuri si descantece. O alta superstitie ne transmite ca inflorirea trandafirilor de Sfanta Maria Mare e semn de o toamna lunga.

Pe 29 august, de sarbatoarea Taierii Capului Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul nu se mananca struguri si nu se bea vin, facandu-se asocierea cu sangele si amintind de taierea capului Sfantului Ioan. Nu e bine sa se manance fructe si legume rotunde, care ar putea semana cu un cap si nu se va folosi cutitul la taiat, painea si alte alimente rupandu-se cu mana.
Superstitia este legata si de legumele rosii, care sunt interzise in aceasta zi, numita si „Crucea mica”.

Alte obiceiuri ale lunii august
La inceputul lunii se scot fagurii de miere si toti ai casei trebuie sa guste pentru a fi feriti de lupi si de ursi.
Tot in august se coboara turmele de oi de la munte, barbatii schimba palaria cu o caciula, iar cerbii spurca apele curgatoare, care nu mai sunt bune de scaldat.

Autor: Veronica Stancu

Leave a Reply