Traditiile lunii ianuarie

Ianuarie sau „Gerar”, asa cum este aceasta luna cunoscuta in popor, e despre nou, schimbare, evolutie si incredere. Prima luna a anului aduce intotdeauna speranta motivanta a inceputului.

Inca din cele mai vechi timpuri, traditia crestina spune ca, la inceput de ianuarie, cerurile sunt deschise, marcand trecerea intr-o noua etapa, iar cele mai multe obiceiuri si superstitii vizeaza prevestirea vremii de peste anul ce tocmai incepe.

Astfel, se spune ca, daca in prima zi a anului ai gandul bun in tot ceea ce faci si le urezi tuturor de bine, Dumnezeu te rasplateste cu sanatate, bucurie, noroc si spor.


Pentru un an nou prielnic, traditia spune ca nu-i bine ca gospodinele sa gateasca sau sa fiarba carne de gaina, caci precum gainile racaie cu ghearele inapoi, tot asa vor merge si lucrurile; in schimb, e bine sa se fiarba cap de porc, pentru ca el raneste cu ratul inainte cu spor, la fel cum vor merge si treburile gospodariei.

Din batrani se spune ca, daca luna ianuarie nu incepe cu ger si viscol, atunci iarna se va prelungi, lunile martie si aprilie fiind geroase. Gerul in ianuarie, in schimb, anunta o vara secetoasa si caniculara, iar vremea calda in zilele lui Gerar anunta o vara capricioasa. De asemenea, moina din prima luna a anului este un semn ca primavara va fi grea si ploioasa, iar vara calduroasa.

Tot in luna ianuarie, exista numeroase sarbatori religioase, cateva fiind foarte importante. Dintre acestea, amintim sarbatoarea Sfantului Vasile cel Mare, cinstita chiar pe 1 ianuarie, Boboteaza sau Botezul Domnului (celebrata pe 6 ianuarie) si Sfantul Ioan Botezatorul, o sarbatoare pe care crestinii ortodocsi o cinstesc pe data de 7 ianuarie.

Autor: Alexandra Udrea

Leave a Reply