Traditiile lunii iulie

Cunoscuta in popor sub denumirea de “Cuptor”, luna iulie este cea de-a doua luna de vara, considerata a fi cea mai calduroasa de peste an. Aceasta este o luna a secerisului, dar si a traditiilor.

Fiecare dintre cele patru saptamani ale lunii cuptor se afla sub zodia unei denumiri specifice, denumire ce impleteste credintele crestine cu practicile populare ce au traversat proba timpului.

Prima saptamana este denumita “saptamana secerisului”, saptamana in care taranii se afla, de la rasaritul soarelui si pana la apus, la treieratul granelor. Apoi, acestia trebuie sa se ingrijeasca cu atentie de celelalte culturi agricole.

Cea de-a doua saptamana este denumita “saptamana Panteliilor”. Panteliile sunt surorile Sfantului Ilie si reprezinta un moment extrem de important al sarbatorilor de vara, caci ele sunt considerare a fi zeite aprige ce trimit pe pamant arsita, care poate provoca incendii in recolte. Acestea sunt serbate de doua ori, in doua zile distincte, prima data cu sapte zile inainte de Sfantul Ilie si, mai apoi, la şapte zile dupa aceasta sarbatoare.

Cea de-a treia saptamana a lunii iulie mai este cunoscuta si sub numele de “saptamana lui Santilie”, asta pentru ca, pe 20 iulie, in fiecare an, crestinii ortodocsi il cinstesc pe Sfantul Ilie. In popor, se considera ca acest sfant este aducator de ploi insotite de tunete si fulgere, el fiind ocrotitorul recoltelor, dar si cel ce-I pedepseste pe necredinciosi.


Inca din vechime, stramosii considerau ca această zi marchează miezul verii pastorale, atunci cand ciobanii separa oile de berbeci.
Ultima saptamana a acestei luni este dedicata, in sfarsit, exclusiv verii: “saptamana verii”, cand oamenii se pot bucura in tihna de razele soarelui si zilele lungi de vara.
De asemenea, se considera ca cei ce isi vor uni destinele in luna lui Cuptor, vor avea drept bogatie doar sentimentele frumoase ce i-au adus impreuna.

Autor: Alexandra Udrea

Leave a Reply