Traditiile lunii noiembrie

Daca octombrie era cunoscuta in popor drept „Brumarel”, ultima luna a toamnei, noiembrie, a fost denumita „Brumar” – semn ca treaba-i mult mai serioasa si ca iarna da tarcoale.

Noiembrie este o luna rece si capricioasa. Acum este vremea brumei si a promoroacei, vremea tranzitiei, a drumului catre inghet si degradare completa a naturii.

Debutul acestei luni se face cu „Saptamana Miristei”, perioada in care gospodarii definitiveaza insamantarea terenurilor si incep aratul pentru primavara.

Desi exista nenumarate obiceiuri precrestine asociate lunii noiembrie (dedicate jivinelor, fiintelor malefice ori fantastice: lupi, strigoi, suflete ratacitoare etc.) multe sarbatori crestine vin sa completeze partea spirituala a acestei luni.


Astfel, in a doua saptamana a lunii noiembrie ii sarbatorim pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, sfinti ocrotitori ai gospodariilor si turmelor de oi. Pe 8 noiembrie, in ziua in care crestinii ortodocsi ii praznuiesc pe cei doi arhangheli, traditia spune ca nimeni nu trebuie sa lucreze, iar cine o face va fi pedepsit cu mare chin la vremea mortii. Gavril este considerat protectorul femeii si al copilului, el fiind trimis de catre Dumnezeu la Sfanta Fecioara pentru a vesti minunea intruparii. Sfantul Mihail este pastratorul cheilor raiului si aprig luptator contra diavolului.

Cea de-a treia saptamana a lui noiembrie este cunoscuta generic in popor drept „Saptamana Filipilor de Toamna”, perioada in care se considera ca incepe imperecherea lupilor.

A patra saptamana a acestei luni poarta numele de „Saptamana Ovideniei”, Ovidenia coincide cu sarbatoarea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului (pe 21 noiembrie) si mai este numita in popor si Obrejenia sau Vovidenia. 21 noiembrie este noaptea in care se considera din vechi timpuri ca cerurile se deschid, strigoii umbla nestingheriti pe pamant, iar animalele vorbesc.

In ultima saptamana a capriciosului Brumar, oamenii au pus in centrul atentiei sarbatoarea Sfantului Andrei, astfel ca strabunii au denumit aceata perioada „Saptamana Andreiului de Iarna”. Conform traditiei, Andrei este sfantul despre care se spune ca ingheata apa si coase raurile.

Ortodocsii sarbatoresc pe 30 noiembrie ziua Sfantului Andrei, patronul spiritual al poporului nostru, cel ce a propovaduit credinta intru Iisus Hristos, la Dunare si Marea Neagra, la inceputul erei crestine.

Autor: Alexandra Udrea

Leave a Reply