Traditiile lunii septembrie

Luna septembrie este o luna a schimbarilor, a bogatiei, o luna in care gospodarii culeg roadele muncii de peste an si pregatesc magaziile cu provizii pentru lunile de iarna ce se apropie. Rapciune, asa cum este cunoscuta in popor, e o luna cu un nume ce ne trimite cu gandul la racoare si vreme capricioasa.

Traditii vechi, impamantenite de stramosii nostri, impart luna septembrie in patru saptamani ale caror denumiri sunt date de activitatile si sarbatorile ce le patroneaza. Astfel, avem Saptamana Santamariei Mici, Saptamana Strugurilor, Saptamana Averii si Saptamana lui Mioi.


Prima saptamana este dedicata Nasterii Fecioare Maria sau, exact cum este cunoscuta in popor, sarbatoarea Sfintei Maria Mica. Acum pleaca randunelele spre tarile calde, se schimba palaria cu caciula, au loc targuri si iarmaroace unde se vand si se cumpara produse specifice acestui sezon.

In cea de-a doua saptamana, a lui Rapciune, se culeg viile si se prepara mustul, ce se va depozitat in butoaie, pentru ca mai tarziu sa devina vin.
Tot in cea de-a doua saptamana se sarbatoreste si Ziua Crucii, ziua in care se cheama preotii pentru a sfinti viile si pivnitele in care urmeaza sa fie asezate butoaiele cu vin. In aceasta zi, toate elementele ce poarta semnul crucii trebuie tratate cu atentie si protejate.

Cea de-a treia saptamana, asa cum ii spune si numele, “Saptamana Averii”, este dedicata agoniselii, astfel ca gospodinele pregatesc proviziile pentru iarna, iar barbatii pregatesc tuica.

A patra saptamana este considerata Saptamana lui Mioi, cel care aduce vremea buna si raze blande de soare tomnatic.

Odata cu inceputul toamnei, incepe si anul bisericesc.

Conform traditiei populare, vremea primei zile de toamna ne va spune vremea intregului an ce va urma: daca ploua dimineata, va fi primavara ploioasa, soare la amiaza inseamna an bun; daca ploua, va fi an ploios, daca e soare, va fi an secetos; vremea posomorata inseamna toamna rea, tunetele anunta toamna lunga.

De asemenea, o alta credinta populara este aceea ca stadiul viermelui din gogoasa de stejar prezice daca anul va fi sec sau manos.

Gospodarii stiu ca inaintea datei de 13 septembrie campurile de grau trebuie arate si semanate, spunandu-se „sa nu fi zgarcit la semanat, ca te vei cai la secerat“.Tot acum, inca se mai seamana varza, spanac si morcovi si se rasadeste salata de iarna, se culeg castravetii si se aduna semintele coapte din gradini.

„Toamna se numara bobocii”

In fiecare an, in luna septembrie, pentru copii se incheie vacanta si incepe un nou an scolar. Pentru cei ce acum au atins vasta “de scoala” va fi inceputul etapei cu statutul de elevi, iar in primul an vor fi considerati “bobocei”. Indiferent de varsta si clasa, pentru fiecare dintre ei luna septembrie vine cu speranta, dorinta de cunoastere si forta de invatare, dar si melancolia dupa vacanta mare.

Septembrie este, asadar, o luna a schimbarii, a bogatiei roadelor pamantului si a sperantei in noi inceputuri.

Autor: Alexandra Udrea

Leave a Reply