Trovantii

secretul „pietrelor vii”

Cu mult timp in urma, mai precis cu sase milioane de ani, inaintea nasterii marelui sculptor Constantin Brancusi, natura isi crea propriile „Domnisoare Pogany”. Ne referim la un fenomen geologic uimitor din Romania – trovantii sau pietrele vii.

Unica Rezervatie Naturala a Trovantilor Romanesti din Europa este localizata in judetul Valcea, in apropierea drumului care leaga Ramnicu Valcea de Targu Jiu, la 8 km de Horezu. In aceasta regiune, intr-un sat pe nume Costesti, au luat nastere niste pietre misterioase, numite trovanti. Trovantul este un termen geologic, folosit adesea in Romania, si semnifica „nisip cimentat”.

Trovantii reprezinta fenomene geologice, care constau in forme sferice de nisip cimentat, ce au aparut ca urmare a unor activitati seismice puternice. Pietrele vii au forme bizare, milimetrice sau de dimenisiunea unui om, continuand sa se inmulteasca pe masura ce oamenii investigheaza nisipul din care provin.


In imprejurul balatrucilor sau dorobantilor, cum ii mai denumesc localnicii, s-a creat un adevarat folclor: unii spun ca bolovanii ar avea origini supranaturale, altii ca ar fi dovezi ale existentei unor civilizatii extraterestre. Oamenii de stiinta nu au reusit nici pana in acest moment sa descifreze misterul genezei trovantilor.

Cercetatorul valcean Gheorghe Ploaie, cel care a analizat fenomenul, marturiseste ca ideea potrivit careia trovantii din Costesti au crescut in dimensiune nu contine niciun gram de adevar: „Aceste formatiuni geologice cresc doar in momentul formarii si pot fi de marimea unui pumn sau pot atinge dimensiunea celor din Costesti. Au aparut tot felul de isterii pe aceasta tema, dar nimeni nu s-a dus sa masoare pietrele. Trovantii din Costesti au iesit la suprafata, probabil, in urma unui cutremur sau a unei alunecari de teren. Acestea se rastogolesc de fapt din acel perete nisipos de pe marginea drumului. Si acum sta unul sa cada.” – afirma Gheorghe Ploaie.

Exista un aspect important prin care trovantii se diferentiaza de celelalte pietre: atunci cand au contact cu apa, incep sa creasca de la 6-8 mm pana la 6-10 metri.

Unul dintre cele mai bizare lucruri in legatura cu aceste pietre misterioase este ca acestea variaza in dimensiune, sunt foarte asemanatoare si, la fel ca pietrele din Death Vallery, California, trovantii se muta adesea dintr-un loc in altul.

In Romania, in afara de Costesti (Valcea) mai descoperim trovanti la Sibiu, Hunedoara, Calarasi, aproape de malul Dunarii, Slobozia, Onesti, Podisul Sucevei si Bistrita Nasaud.

De asemenea, au fost gasite pietrele vii si in alte tari: in Africa de Sud, Statele Unite, Cehia, Franta, Rusia, Peru, Mexic, China si Australia.

Astazi, Rezervatia Naturala Muzeul Trovantilor este un punct turistic important. Pietrele au o insemnatate deosebita, starnind curiozitatea si admiratia intregii lumi.

Autor: Andreea Stefania Susala

Leave a Reply