Vascul

planta de leac, belsugul casei

Vascul (Viscum album) este o planta vesnic verde, cunoscuta sub denumirile de stoletnic, vasc-de-par, vasc-de-brad, folosita ca ornament in timpul sarbatorilor de iarna, dar si ca planta de leac cu beneficii multiple.

Din timpuri stravechi, vascul a fost considerat o planta sacra, iar in traditia populara era recunoscut ca un protector al vietii si fertilitatii, fiind o modalitate de aparare impotriva vrajitoarelor si aducator de noroc.

Vascul a reprezentat un element important in ritualurile pagane, astfel ca nu a fost acceptat de la inceput si in locurile de rugaciune crestine.


Puterile magice ale vascului si obiceiul sarutului sub vasc isi au provenienta in legenda nordica a zeitei Frigga si a fiului ei, Balder. Frigga era zeita dragostei, iar baiatul ei era zeul soarelui de vara. Cu ajutorul vascului, zeita a reusit sa-si invie fiul ucis, planta dovedind astfel ca are puteri magice.

In prezent, se obisnuieste ca vascul sa fie pus deasupra usii de la intrare deoarece se considera ca ar aduce noroc, spor in casa si sanatate.

Vascul se dezvolta si traieste in copaci, in plop, salcie, mesteacan, stejar, paducel si chiar in pomii fructiferi. In scop terapeutic, de la vasc se folosesc doar frunzele, bobitele fiind considerate toxice.

Calitatile terapeutice ale vascului fac ca aceasta planta sa fie utilizata in tratamentul
problemelor respiratorii, dar si a altor afectiuni.

Autor: Veronica Stancu

Leave a Reply