Ziua Imnului National al Romaniei

Data de 29 iulie a fost proclamata, in conformitate cu Legea nr. 99/ 1998, Ziua Imnului National al Romaniei – “Desteapta-te romane!”, simbol al unitatii Revolutiei Romane de la 1848. La originea Imnului National al Romaniei se afla poemul patriotic “Un rasunet”, de Andrei Muresanu, publicat in numarul iunie-iulie 1848 al suplimentului “Foaie pentru minte, inima si literatura”, pe o melodie culeasa de Anton Pann. Continutul profund patriotic si national al poeziei a fost de natura sa insufleteasca numeroasele adunari ale militantilor pasoptisti pentru drepturi nationale, mai ales din Transilvania, Nicolae Balcescu numind acest imn “o adevarata Marsilieza romaneasca”.

In actuala Constitutie, Anton Pann este creditat ca autor al muzicii imnului, dar melodia pe care Andrei Muresanu a pus versurile sale avea o larga circulatie in epoca si nu i se cunoaste cu certitudine autorul. Cel mai probabil, este vorba despre o melodie de factura populara cantata la vremea respectiva pe un text religios, ce purta numele “Din sanul maicii mele”, melodie ce a fost culeasa din folclor de catre Anton Pann si adaptata ulterior impreuna cu Gheorghe Ucenescu. A fost intonat in timpul Razboiului de Independenta, in Primul Razboi Mondial si in Al Doilea Razboi Mondial, iar in timpul crizei care a urmat dupa 23 august 1944, cand Romania s-a detasat de alianta cu Germania alaturandu-se Aliatilor, imnul a fost cantat spontan si emis de toate statiile radio.
Imediat dupa instaurarea dictaturii comuniste si adicarea regelui Mihai I la 30 decembrie 1947, „Desteapta-te, romane!” si alte marsuri sau cantece patriotice au fost interzise, intonarea sau fredonarea lor fiind pedepsite cu inchisoarea. In ziua 15 noiembrie 1987, cu ocazia revoltei de la Brasov, muncitorii de la uzinele de Autocamioane au inceput sa cante imnul, desi multi dintre ei nu cunosteau bine versurile.
Pe 22 decembrie 1989, in timpul revolutiei anticomuniste, imnul a fost cantat pe strazi ca un adevarat imn national, inlocuind imnul comunist „Trei culori”, si a fost adoptat drept imn national al Romaniei in 1990.
Timp de cativa ani „Desteapta-te, romane!” a fost si imnul national al Moldovei, dar a fost inlocuit in 1994 cu „Limba noastra”.

Leave a Reply