Povestiri din alte vremi

La Editura Vremea, in colectia „Aristocarti”, a aparut volumul Povestiri din alte vremi, de Constantin Avramescu.
Se considera ca boierimea si marea burghezie romaneasca sunt „vinovate” de multe: de la biserici, scoli si spitale, la partide, institutii si la nasterea sentimentului national, de la pastrarea statalitatii in timpul stapanirii otomane, pana la obtinerea independentei si nasterea Romaniei Mari. Chiar si multi dintre marii nostri scriitori si artisti se trag din familii boieresti. Nicio tara civilizata nu poate ignora sau dispretui o astfel de categorie sociala iar autorul acestei carti, Constantin Avramescu, apartine acestei lumi careia ii datoram, in buna parte, tara in care traim.


„Imi amintesc ca taica-meu ma ducea, pe cand eram copil, in Piata Victoriei, unde un intreprinzator inchiria ponei pentru copii, ponei pe care ii calaream pana la Arcul de Triumf si inapoi. Bineinteles ca nu eram lasati de capul nostru si calutii erau dusi de darlogi de catre angajatii patronului. Porneam la pas si apoi strigam «mai repede, mai repede!» si nenorocitul insotitor trecea la pas alergator, iar calutul la trap. Astfel se adeverea lozinca comunista cu «exploatarea omului de catre om». Dupa partida de calarie, insotitorul trecea la alt copil, iar taica-meu ma ducea la «Bufet» (actualul restaurant «Doina»), unde imi dadea sa beau lapte batut, ca rasplata pentru isprava de calarie.”

„Ma leaga multe amintiri de Parcul Herastrau. Imi aduc vag aminte cum, cam prin dreptul strazii de azi a lui Charles de Gaulle, era o carciuma darapanata, cu o copertina in fata, inclinata intr-o parte, iar in spate incepea stufarisul care se intindea pana in balta Herastraului si auzeam ca acolo se venea la vanatoare de rate. Si iata cum in cativa ani de zile, prin 1932-1937, s-au asanat baltile, s-a constituit salba de lacuri Baneasa-Herastrau-Floreasca-Colentina si s-a construit Parcul Herastrau, cum il cunoastem noi astazi. Oare ce spun constructorii nostri de acum de asemenea ritm, ei care lucreaza de cinci ani la metroul din Drumul Taberei si tot nu l-au terminat, ca sa nu mai vorbesc de soseaua de centura a Bucurestiului.”

Cartea ne-a fost oferita de libris.ro si se poate achizitiona de AICI.

Autor: Veronica Stefan

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
Select your currency
RON Leu românesc
EUR Euro