„A alege pe sprânceană“

Când spunem despre cineva sau despre ceva că este ales pe sprânceană, legăm de acea persoană sau de acel lucru ideea unei valori, a unei calități deosebite. Atât în poezia populară, cât și în textele scriitorilor noștri, expresia este des folosită, fiindcă ea are însușirea de a spune mult în două-trei cuvinte.

Zice, de pildă, un creator de stihuri populare: „El că mi-l alege,/ Pe gene, sprâncene…, iar un personaj din teatrul lui I.L. Caragiale rostește „vorba“, în desfășurarea acestui dialog: Leonida: Să-ți spun ce fel de oameni, Efimița: Ceva tot unul și unul. Leonida: Ai mai prima, domnule, aleși pe sprânceană, care mai de care…“.


Înțelesul expresiei rezultă, cât se poate de clar, și din pasajele amintite. Rămâne să arătăm pe ce anume observație a realității obiective se bizuie el. Desigur, trebuie să pornim de la faptul că sprâncenele sunt considerate ca un element de seamă în alcătuirea chipului omenesc. Ele nu sunt – de cele mai multe ori – un simplu, un neînsemnat detaliu fizionommic, ci o componentă caracteristică menită să-i dea chipului farmec, frumusețe.

Că așa stau lucrurile reiese și din aceste versuri populare, în care autorul lor vede în sprâncenele iubitei însăși chemarea dragostei: Sprâncenele dumitale…/ Când le sui, când le cobori/ Din picioare mă dobori…“

Extras din „Carte despre limba românească”, de N. Mihăescu, EDP, 1972

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
Select your currency
RON Leu românesc
EUR Euro